Ние препоръчваме – брой 314

Предлагаме ви коментара на проф. Будро , от университета Джордж Мейсън в САЩ, по повод статията на икономиста Владимир Маш, озаглавена "Радикален план за справяне с глобализацията" , публикувана в „Бизнес уик" на 14 февруари 2007 година.

До Редактора на „Бизнес уик":

Несъмнено икономистът „Владимир Маш", автор на ‘Радикален план за справяне с глобализацията' – е литературния псевдоним на някой сатирик.

Никой не вярва НАИСТИНА, че международната свободна търговия е консервативния еквивалент на Съветския съюз, един режим, при който рутинно са били избивани милиони граждани, а останалите са били смазвани и докарвани до бедност и мизерия.
Никой икономист не твърди СЕРИОЗНО, че за всяко работно място, създадено във фирми, които изнасят в САЩ броят на работни места в американската икономика трайно спада с по едно такова.

Никой с достатъчна експертиза, за да напише есе относно глобализацията в „Бизнес уик", не би могъл НАИСТИНА да не знае, че преките чуждестранни инвестиции на глава от населението, които в момента влизат в Китай, се равняват само на седем процента от тези, които влизат в САЩ – една инвестиционна тенденция, която е напълно в противоречие с тезата на д-р ‘Маш', че международната свободна търговия спомага за това капитали да изтичат в страни с ниско заплащане на труда, като Китай, докато обикновените американци накрая стигнат до бедност и мизерия.

 

Искрено Ваш,

Доналд Будро
Ръководител, Катедра по икономика
Университет Джордж Мейсън


Свързани публикации.