Ние препоръчваме

1. На онези от нашите читатели, които са във Вашингтон, окръг Колумбия или в околностите на столицата на САЩ, ние препоръчваме да освободят няколко часа от своето време в ранния следобед на 13-ти ноември, понеделник. Тогава, от 14 до 15 часа местно време, в Международния център на учените Удроу Уилсън, адрес 1 WOODROW WILSON PLAZA, 1300 PENNSYLVANIA AVENUE, NW, WASHINGTON DC, на 6-тия етаж, аудитория Джоузеф и Клер Флом, лекция ще изнесе бившият вицепремиер и министър на финансите на Словакия, г-н Иван Миклош. Темата на лекцията е: „Политическа икономия на реформите и опитът на Словакия: трябва ли непременно реформаторите да губят?”.

Ние имахме повод да чуем подобно негово изказване по-рано тази година, на 1ви юли във Виена (в рамките на Третата годишна среща на Европейската банка за човешки ресурси – www.rbeurope.org) и смятаме, че изказването на г-н Миклош във Вашингтон ще бъде поучително и заслужаващо внимание.

2. В понеделник, 13 ноември, от 11 до 12 часа, в залата на БТА, Институтът за пазарна икономика свиква пресконференция на тема: „Алтернативен държавен бюджет за 2007 г., изчислен при допускане на 10 на сто ставка на преките данъци”. Каним всички, които се интересуват от темата.

На онези, които не знаят, съобщаваме, че, в известно нарушение на законите, както в много държавни учреждения, допускът в сградата на БТА става срещу документ за самоличност, който се оставя на портиера.

3. Тази седмица бяха обявени наградите на името на Фредерик Бастия (повече за Бастиа вижте на нашата образователна страница: www.easibulgaria.org)

Това е петото връчване на наградите, заслужават я обикновено два-трима автори от около 200-250, участващи в съревнованието. Въпреки нашите усилия да ги популяризираме, засега български журналисти и автори не са участвали в съревнованието за тази награда.

Замисълът на наградата е да въодушеви добрата икономическа публицистика. Всеки носител на първа награда получава 7 000 щатски долара и гравирана кристална свещ – алюзия с известния памфлет на Фредерик Бастия „Петиция до производителите на свещи от Париж”.

Журито на наградите „Бастия” е изключително престижно, от 2002 г. насам то включва такива знаменитости като нобеловия лауреат Милтън Фрийдман, Лейди Татчър, лорд (Найджъл) Лоусън – бивш министър на финансите на Обединеното кралство, Едуард Крайн – основател и президент на института Катон, лорд Калмс от Еджуеър – основател на Диксонс Груп, Рут Ричардсън – бивша министър-председателка на Нова Зеландия и т.н.

Статиите на финалистите за тази година могат да бъдат прочетени на адрес:

http://www.policynetwork.net/uploaded/pdf/Bastiat-2006-web-version.pdf , тези на победителите – за тази година Тим Харфорд и Джейми Уайт на:
http://www.policynetwork.net/main/press_release.php?pr_id=102

Приятно четене.

 

 


Свързани публикации.