МВФ: Необходимото оправдание

Word Format (Word Format)

Последната „мисия“ на МВФ в България отново събуди дебата за смисъла на фонда и възможната му роля в България. Като съдим по вниманието на медиите, това остана фокус на обществения интерес, дори след като г-н Шиф – ръководител на мисията на МВФ за България – приключи срещите си с българската администрация.

През 1997 г. имаше поне два много добри аргумента в подкрепа на споразумение между МВФ и българското правителство. Първо, готовността за финансиране от страна на фонда елиминираше до значителна степен стресът от неясните фискални ефекти след средата на 1997 г. Второ и по-важно, българските правителства бяха загубили (ако изобщо някога са имали) доверието, че са способни да водят предвидима и разумна стопанска политика; в този смисъл беше нужно надеждно обвързване на икономическата политика с външен консултант, който имаше значително по-добро знание за материята.

Днес сякаш вторият аргумент в подкрепа на връзките на българската администрация с МВФ остава актуална. Историята след 1997 г. показа, че разумните решения в стопанската политика се дължат най-вече на препоръки от фонда. Разбира се, примерите се отнасят най-вече до препоръки за въздържане (да не се правят неща) отколкото до активни мерки на държавата. Поради липса дори на принципен консенсус около стопанската политика, ангажиментите на правителството към МВФ носят поне някаква предвидимост за бизнес средата в България.

Но има и още един аргумент за присъствието на МВФ в България. През последните 6 години българските правителства успешно използваха аргумента „Защото МФВ така ни каза“, за да направят някои не толкова популярни неща или (и сякаш по-често) да отклонят различни искания на синдикати и лобита. Тъй като исканията са обикновено за държавна протекция – а не толкова за по-честни условия за правене на бизнес – оправданието „МВФ“ имаше положително влияние върху стопанската среда в България.

Някои примери за аргументиране на „непопулярни“ действия (или бездействия) на правителството може да видите в архива на „Преглед на стопанската политика“:

„Добро“ правителство, „лош“ фонд

Дебатът с МВФ

МВФ и вътрешната стопанска политика

МВФ с нов опит да налее разум в икономическата политика

Тъй като исканията към администрацията сякаш се увеличават през последните 2 години – до голяма степен подхранвани от действията на сегашното правителството, което се опитва да не остави никой недоволен – аргументът за присъствието на МВФ като оправдание за разумна стопанска политика остава актуален. Дори когато правителството изрази воля за действия, които подобряват (или поне не вредят на) стопанската среда, все още е нужно оправдание – и пред обществото, и пред парламента.

© Коментарните материали от Прегледа на стопанската политика са обект на авторско право. При използването им е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатват материали от бюлетина (за абонамент:[email protected]).

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.