МВР – приказка без край

Когато преди няколко седмици ИПИ предложи Министерството на вътрешните работи да увеличи вътрешните си приходи, имахме предвид това да стане чрез по-добро управление и продажба на активите, а не като разширява обхвата на таксите, които събира. Изглежда, че докато всички предлагаме мерки за подобряване на бизнес средата, МВР търси начини да я влоши.

В Държавен вестник бяха обнародвани поправки в Закона за частна охранителна дейност, с които обхватът за нужда от лиценз по закона се увеличава до „самоохрана на имущество на търговци или юридически лица”[1]. Решението е безумно, а аргументите към него са още по-безумни. Според вносителите на предложението за промени в закона – МВР и МИЕТ, подобен лиценз е нужен, защото частните охранителни фирми са поставени в неравнопоставено положение като плащат за лиценз, обяснява в. „Дневник”. Това е точно толкова валидно, колкото да накарат компаниите да плащат патенти, когато в тях се извършва машинописна/копирна дейност или се прави кафе, защото частни компании, които се занимават с такава дейност, дължат патентни данъци.

От МВР очакват да съберат допълнително между 2 и 9 млн. лв. от тази мярка, в зависимост от това колко фирми ще решат да запазят самоохранителната си дейност и колко ще предпочетат да се откажат от нея или да се обърнат към частни охранителни фирми. Сумата изглежда подозрително близка до тази за даренията на МВР. По данни на институцията за първите шест месеца на годината са събрани 4,8 млн. лв.[2] и ако продължават в същия дух, за годината могат да се очакват над 9 млн. лв. Въпреки че звучи силно конспиративно, не е изключено след скандала около даренията и ограничаването им от частни фирми МВР да си търси техен заместител.

От друга страна това едва ли е наложително, като се има предвид, че се запазиха даренията от фирми със 100% общинско и държавно участие, които въобще не се стискат за подобна благотворителност. Чудесен пример е „Безконтактни мултиплексорни вериги“, която е изцяло собственост на МВР и е най-големият дарител на министерството, като само по-рано тази година е дарила 236 автомобила[3]. Такива схеми за „дарения” традиционно вървят ръка за ръка с безотчетно харчене на държавни средства и непрозрачно избиране на доставчик на стоки за нуждите на министерството. Казвам държавни средства, защото държавните дружества с ограничена отговорност по закон са длъжни да внасят 80% от печалбата си в бюджета на ведомството, а по този начин те намаляват печалбата си и не внасят нищо. От друга страна никой не знае на какъв принцип са закупени дарените стоки – от кой доставчик, на каква цена, при какви условия, и съответно не се знае дали това е най-добрата покупка или има още какво да се желае.

Но да се върнем на абсурда около съществуването на лиценз за извършване на охранителна дейност. На практика МВР не осигурява качествена услуга – поддържане на вътрешен ред и сигурност, а това принуждава създаването на частни фирми, които да предоставят по-добра услуга. И тук МВР се намесва, като иска от частните фирми пари за своето бездействие. Това е все едно да платиш на майстор, за да ти ремонтира кухнята, а той да си остави ръцете при ремонта. След това ти да си направиш ремонта по-добре от него, а майсторът да се върне и да ти вземе пари, защото това е по презумпция негова работа.

В крайна сметка компаниите почти сигурно ще намерят начин да заобиколят нуждата от подобен лиценз за самоохраняване. Един елементарен вариант е да назначат някого на позицията офис мениджър, който вместо с папки и документи, да се занимава със сигурност. Независимо за колко умни или справедливи се мислят управляващите, съвкупното въображение на данъкоплатците ще ги надхитри.

 


[1] http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=57066

[2] http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/2E17C42A-FCCD-49FE-90A7-82319C400D83/0/DareniaMVR.pdf

[3] http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=10158§ionid=2&id=0000401


Свързани публикации.