Моите пари или европейските пари!?

През последните няколко години в България непрестанно се говори за европейските средства. Хората стават и си лягат с термина „усвояване". Създава се впечатлението, че тези средства са от витално значение за живота на българина – без тях няма да има инфраструктура, няма да има селско стопанство, няма да се развиват човешките ресурси и въобще всичко ще отиде по дяволите. Това възприятие обаче е фундаментално погрешно!

Парите, които всички така желаем от ЕС, са много сами по себе си, но те представляват незначителна част от парите, които се завъртат в икономиката ни. При това, нека оставим настрана парите, които не биват преразпределяни и биват движени единствено от пазарните сили – тоест, по-голямата половина. Ако се вгледаме единствено в средствата, които биват преразпределяни от държавата, веднага ще забележим, че те са поне с 10 пъти повече от средствата, които очакваме от ЕС. Казано по-просто, парите, които държавата изземва от джобовете ни под формата на данъци, са поне десетократно повече от европейските пари, които предизвикаха всички тези скандали в последните дни.

Нека илюстрираме тази разлика, използвайки официалните данни. По данни на Министерството на финансите за първите пет месеца на 2008 г. общата сума на приходите и помощите по консолидираната фискална програма е 11,757 млн. лв. – това са парите, които под една или друга форма ще бъдат преразпределени. От тази сума – 10,905 млн. лв. са от националния бюджет (тоест са събрани предимно от данъци и такси), а едва 851 млн. лв. са т. нар. европейски средства. Разликата е повече от очевидна. Истината е, че докато се караме за европейските средства, оставяме на заден план това, което държавата прави с нашите собствени пари.

Източник: Министерство на финансите

Всъщност, усвояването на европейските средства е процес. Използването на подобни данни към средата на дадена година не винаги дава най-реална картина. Затова, нека видим как стоят нещата за периода 2007-2010 година.

За тези четири години очакваните приходи от предприсъединителните програми на ЕС (ФАР, ИСПА и САПАРД), временните финансови инструменти, както и програмите, финансирани със средства от Структурните инструменти, възлизат на обща стойност 7,171 млн.лв. (Доклад по Закона за държавния бюджет 2008 г.)

Тази сума наистина звучи сериозно, но колко ще бъдат средствата, с които ще разполага хазната благодарение на облагането с различни данъци през тези години?

За периода 2007-2010 година, приходите в националния бюджет определено ще надминат 100,000 млн. лв. Данните очевидно потвърждават това, което споменахме и по-горе. Дори и да усвояваме без никакви проблеми европейските средства, те ще бъдат в рамките на 5-6% от средствата в националния бюджет – тоест от взетите от мен и от вас пари!

Всички проверки за изразходването на европейските средства водят до скандали. При това там се спазват и се налагат изисквания от вън, тоест възможностите за злоупотреби би следвало да са по-малко. Но какво да кажем за парите в националния бюджет? Мислите ли, че се харчат по-разумно от европейските? След като всички претендират, че с европейските пари се постигат чудеса, тогава защо ни са толкова много пари на разположение на държавата? Дали не е по-добре част от тях да си останат в нашите джобове и въобще да не ни бъдат изземвани?

 


Свързани публикации.