Марихуана и проститутки срещу кризата

Тази седмица се появи най-интересната анти-кризисна мярка по света до момента – в Румъния обмислят да легализират леките наркотици и проституцията за да борят кризата. Причините са, разбира се, финансови – под формата на бюджетни приходи, но и … здравословни – за да се предотвратят здравни рискове! Всичко това, освен че е безкрайно любопитно, ни кара отново да погледнем към нашата си страна и да се запитаме защо, по дяволите, пушенето на марихуана е забранено, както и проституирането?! Нима и при едното и при другото не говорим за личен избор?!

Преди около година и половина вече писах защо криминализирането на подобни икономически дейности по-скоро вреди, отколкото да носи някакви ползи (Криминални уравнения, в-к Политика). Ето и само част от направените изводи, главно на база на научни публикации:

  • Поява на престъпни групировки – криминализирането на подобни дейности не спомага за тяхното ограничаване, а единствено гарантира, че пазарът ще бъде контролиран от престъпни групировки.
  • Превръща обикновенни хора в престъпници – криминализирането на подобни дейности принуждава много хора, които по принцип не биха били криминално проявени, да извършат престъпления в желанието си да задоволят дадена своя нужда, която не вреди на другите хора.
  • По-висок риск – във почти всички случаи забранените дейности са така или иначе рискови за самите потребители, но криминализирането им не позволява никакъв контрол от страна на съответните власти.
  • Непредпазливост – подобни забрани провокират хората да бъдат непредпазливи, измествайки фокуса от значението на тяхната собствена преценка за правилно и неправилно към разбирането, че правителството е забранило всичко вредно и не е нужна допълнителна предпазливост от наша страна.
  • Обратен ефект – криминализирането на дадена дейност не само че не спомага за нейното ограничаване, а често има и обратен ефект. За пример тук можем да посочим, че канабисът е забранен в САЩ от 1937 г., докато в Холандия е легализиран през 1970 г. Въпреки това данните за употребата му при децата ясно показват, че в САЩ е чувствително по-разпространен.

Към всичко това, можем да добавим и крайно интригуващата история описана от Пете Гютер, експерт в областта на политиките, който се отнасят до леките наркотици и привърженик на тяхното легализиране, който описва събитията в САЩ, който довеждат до криминализирането на марихуаната. История изпълнена с лъжи, страх, расизъм и малко джаз… (https://ime.bg/uploads/f4b9fa_Marijuana.pdf)

Дали не е време и ние да помислим за подобни анти-кризисни мерки?!


Свързани публикации.