Край на републиканския хленч срещу свръхрегулациите*

Републиканците могат да блокират злоупотребите на агенциите, но не го правят

Миналата седмица Върховният съд единодушно се произнесе срещу Агенцията за опазване на околната среда (АООС, Environmental Protection Agency, EPA). АООС наказа двойка за нарушаване на Закона за чиста вода. Тя заяви, че тяхната собственост е „блатиста местност” и че ще ги глобява до 75 000 долара на ден – но там нямаше дори вода и нямаше юридическа обосновка за това действие. Къде са членовете на Конгреса, чието финансиране позволява на АООС да упражнява такава тирания?

Ние сме свикнали с това правителствените агенции да  злоупотребяват с правомощията си и след това да гледаме как членове на Конгреса се появяват по телевизията и се оплакват за това какво правят агенциите. Истината е, че Конгресът (и двете партии са виновни) се провали в задълженията си да контролира и продължава да финансира агенциите , които игнорират както конституцията, така и закона.

Републиканците хленчат, че те не могат да контролират харченето, защото контролират само едната половина на Конгреса. Но простичката истина е, че Конституцията е много ясна. Всяко харчене трябва да бъде прието от двете камари на Конгреса и след това да бъде обнародвано с указ на президента. Оставяйки за момент настрана бюджетните договорки между републиканците от Долната камара, демократите от Сената и президента относно нивото на разходите и финансирането на социалните трансфери, все още има много републиканци от Долната камара, които могат да направят нещо срещу злоупотребите на правителството.

Например, нищо не пречи на републиканците от Долната камара да откажат да финансират желания от АООС бюджет, докато агенцията не създаде процедури, които да гарантират основните конституционни права на всички американци, включително независима юридическа оценка, преди да бъдат предприети каквито и да било санкции и глоби. Същите правила биха могли да се отнесат и до Комисията по ценни книжа и борси (добре позната с некомпетентността и злоупотребите си), Данъчната служба (ДС) и други агенции, които имат опит в това да тормозят гражданите.

От повечето федерални агенции се изисква да правят анализ разходи-ползи преди да постановят някое значимо правило или регулация, най-често определяно като такова, ако ефектът му се оценява над 100 милиона долара. Много агенции просто следват това проформа, рядко имайки наистина независим и компетентен персонал, който да направи нужния анализ. Друга схема, използвана от бюрократите, е да пропускат правенето на анализ разходи-ползи, допускайки, че той е винаги под 100 милиона долара, като пропускат много от индиректните ефекти на регулацията.

Някои агенции заявяват, че  не са задължени да се съобразяват с това изискване –  ДС е такъв пример. Сега ДС пише правила за прилагането на Закона за данъчно съответствие на сметки в чужбина (ЗДССЧ). Тези правила могат да доведат до изтеглянето на над 10 трилиона долара  чуждестранни портфейли от инвестиции в САЩ, което ще струва милиони работни места. Направила ли е ДС независим анализ разходи-ползи  на тази регулация? Не. Направила ли е ДС анализ за влиянието на тази регулация върху американците, живеещи в чужбина? Не. Направила ли е ДС оценка на влиянието на тази регулация върху отношенията ни с приятелски страни? Не. Републиканската Долна камара спряла ли е ДС да харчи средства за прилагането на една, изглежда, доста деструктивна регулация, докато не бъде направен пълен и независим анализ на икономическия й ефект? Не.

Събудете се, републиканци в Конгреса. Когато следващата година чуждестранните инвестиции спрат да идват свободно и милиони американци започнат да губят работните си места, ще бъдете обвинени – и с право – защото не сте направили нищо да спрете това. Вие имате властта да я спрете, а също и много други недоразумения. Не се нуждаете от разрешението на лидера на мнозинството в сената Хари Рийд и Сенатските демократи или от това на президента, за да спрете това.

Републиканци от Долната камара, кога ще намерите смелост да спрете финансирането на Националното обществено радио (НОР)? Голяма част от това финансирано от данъкоплатците, но пристрастно към либералите, радио атакува вас и вашите избиратели, но вие си седите и чакате новите удари.  Хората в НОР знаят, че вие само говорите, а не правите нищо, така че продължават да злоупотребяват с обществени пари, за да разпространяват идеологията на демократите.

Много републиканци продължават да гласуват за финансиране в полза на интернационални организации като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които имат дневен ред срещу данъчната конкуренцията и за минимални глобални данъци, и Международния валутен фонд, който индиректно спомогна за финансирането на гръцкото спасяване. И двете организации вредят на американските интереси. Членове на Конгреса, моля обяснете защо американските данъкоплатци трябва да похарчат част от своите трудно изработени пари, за да помагат на гърците.  Администрацията и членове на Конгреса твърдят, че пари на американските данъкоплатци не са директно използвани, но парите са конвертируеми. Просто защото са минали през няколко джоба не значи, че американските данъкоплатци не са дали тези пари.

Хората от „Чаеното парти” и другите, които са заинтересовани за разрастването на злоупотребяващото правителство, трябва да обърнат внимание и да пояснят, че те ще се противопоставят на тези, включително и на републиканците, които наричат себе си фискални консерватори, гласуващи за финансирането на тези злоупотребяващи агенции и практики.

 

* Статията е публикувана за първи път във вестник „Washington Times“ в понеделник,26 март, 2012 година. Оригиналният текст е достъпен тук. Преводът е с любезното позволение на автора. Преводът е на Веселин Василев – стажант в ИПИ.  

** Ричард У. Ран е старши сътрудник в Института Катон и председател на Института за глобален икономически растеж. Той е председател на Консултативния съвет на ИПИ.


Свързани публикации.