Назад

Конкурс за стажанти в ИПИ, есен 2023 г.

Стажът ще се проведе в периода 1 октомври – 31 декември 2023 г.

Процес на кандидатстване:

Кандидатите трябва да изпратят есе на една от следните теми (обемът на текста трябва да бъде между 500 и 800 думи):

  1. Как може инфлацията в България да се намали и задържи под 2%?
  2. Как липсата на върховенство на закона влияе върху икономическия растеж?
  3. Кои са трите най-важни реформи, които новото правителство трябва да започне?

Есетата, заедно с автобиография на български език, изпращайте до 18 септември 2023 г. на адрес [email protected], на вниманието на Адриан Николов.

Одобрените кандидати ще бъдат уведомени по e-mail и поканени на интервю. Интервютата с тях ще се проведат в периода 26-27 септември 2023 година. Моля, проверявайте редовно пощата си за евентуална покана за интервю.

По време на стажа предлагаме:

  • Работа в офиса на ИПИ;
  • Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на екипа от икономисти за извършване на проучвания, участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора;
  • Препоръка при успешно завършване на стажа;
  • Безплатно членство за една година в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА.

 Търсим хора, които:

  • Имат интереси в областта на икономическия анализ;
  • Подкрепят идеите за индивидуална свобода, свободен пазар, ограничена държава;
  • Притежават въображение и готовност за работа в екип;
  • Владеят отлично английски език;
  • Имат добра компютърна грамотност.

Очакваме Вашата кандидатура!


Ето какво мисли един от нашите стажанти за престоя си в ИПИ

Никол Вълканова (стажант юни-август 2023 г.)

Стажът в ИПИ бе по-различен от другите, които съм правила преди – очаквах с нетърпение всеки следващ ден и ходех с огромно желание в офиса. Налице беше и особена позитивна корелация между количеството задания и удоволствието, което изпитвах от тях – въпреки огромните екселски таблици и стабилното количество информация, с които трябваше ежедневно да се справям, на мен ми ставаше все по-интересно да се задълбочавам в работата. Стажът ми помогна да разбера как изглежда една икономика в реалността, как функционира тя и колко важни са данните при анализирането ѝ – знания от съществено значение за един бъдещ икономист. А от колегите научих винаги да търся истината и да я проучвам, както и да не се примирявам с нелогични икономически аргументи.

Освен на задачи със завладяващо естество попаднах в ИПИ на хора, които са готови винаги да ми помогнат и да ми дадат ценен съвет, не само свързан с работа, но и с разновидни житейски проблеми. А забава никога не липсва – с колегите винаги можеш да се посмееш обилно в обедните почивки и да се разтовариш от сериозните икономически теми. Атмосферата в ИПИ е супер свежа и колегите я правят много цветна и приятна.

Ако имаш интерес в това да разбереш повече за икономиката на практика и да бъдеш част от научно-креативен и изключително готин екип, това е правилното място за теб. Институтът ще ти даде много повече, отколкото си очаквал. Не се страхувай, задавай въпроси, забавлявай се с колегите и си ти!


Свързани публикации.