„Колко е важно да бъдеш сериозен”

 

Предложението за намаление на изискването за минимален капитал при стартиране на бизнес (ООД) е отново в парламента. Този път не е внесено от опозицията (преди година беше внесено от Мартин Димитров, СДС), а идва директно от министър-председателя Сергей Станишев. Предложението е изискването за минимален капитал от 5 000 лв. да бъде намалено до едва 100 лв., като въпросната мярка беше широко прокламирана през последните месеци и дори беше записана в анти-кризисния план „Станишев". И ето, че само преди няколко дни, тази идея отново попадна в ръцете на Правната комисия към Народното събрание – каква зла участ!

Правна комисия отхвърли предложението, заемайки твърда и на моменти доста емоционална позиция. Ето и част от водещите изказвания на хората, които пречат на този законопроект (стенограмата е достъпна тук):

Проф. Огнян Герджиков:

„… остър дефицит на професионализъм… неграмотност… как са подвели министър-председателя?!… въпроса за капитала няма нищо общо с администрация и административни пречки!… и кредиторите да "духат супата"!…"

Елеонора Николова:

„… не мога да се съглася, че е сериозно, започваш да правиш фирма и нямаш 5 000 лева… Никак не е сериозно да смятаме, че ще развиеш търговска дейност, ако нямаш никакви пари в джоба си… Подлъгвайки се по 100 лв. и 1 лв., те (хората бел. ред.) ще се юрнат да регистрират отново фирми и след това сами ще се чудят как да се оправят… всъщност само ще вкара в беля редица хора, които не разбират какво ще си причинят…"

Четин Казак:

„… аз не съм чувал някъде оплакване от хора, че началният капитал е пречка за тях да започнат някаква стопанска дейност…"

Ето как звучат тези аргументи на фона на реалностите у нас и това, което се случва по света. Нашите отговори са следните:

Непопулярна мярка и неграмотност?! – Според Световната банка това изискване категорично пречи на бизнеса. Оказва се, че подобно изискване липсва в цели 75 страни, като сред тях влизат: Австралия, Бразилия, Канада, Чили, Франция, Индия, Ирландия, Япония, Македония, Перу, САЩ, Сингапур, Великобритания, Черна гора. Вижда се, че това са страни от всички континенти, при това с много различна икономическа действителност. Липсата на изискването за минимален капитал при започването на бизнес се отразява добре на бизнес климата във всяка една страна, независимо от степента на икономическото развитие.

Нищо общо с администрация?! – Решаваш да започнеш бизнес и някакъв си чиновник идва и ти иска да му покажеш 5 000 лева само да те удостои с… регистрация. Хмм, звучи като да има нещо общо с администрация. Ще си позволя дори за използвам фразата „административна пречка".

Защитава кредиторите?! – Отново според Световната банка отговорът е категорично НЕ! Изследването „Правене на бизнес" на СБ покрива 178 страни. Въпросното изследване оценява защитата на кредиторите във всяка една от тези страни по показателя „степен на възстановяване" (recovery rate), който измерва колко цента от всеки един долар кредиторът може да си възстанови от фалирала/неплатежоспособна фирма.

Оказва се, че за 75-те икономики, които не налагат подобно изискване за минимален капитал, кредиторите успяват да си възстановят средно по 31 цента от всеки един долар (тоест 31%). Във всички останали страни, в които има изискване за минимален капитал, кредиторите успяват да си възстановят 30 цента от всеки един долар (30%)! Виждаме, че резултатите са на практика еднакви, дори с превес на страните без ограничение. Това ни води до напълно закономерния извод: минималният капитал по-никакъв начин не защитава кредиторите!

Като нямаш пари си несериозен!? – Моля?! Нима само хората с пари имат право на идеи?! Нима само те имат право да печелят?! Ама, какво стана с ябълката на Рокфелер?! Явно, легендите се развиват с времето! Рокфелер намерил ябълката, излъскал я… и тръгнал да търси 5 000 лева?! Що за глупости…

По-всичко личи, че доста от българите са несериозни:

  • средната годишна заплата през 2007 година е била 5 167 лв., т.е. съвсем малко над изискването за минимален капитал за ООД (НСИ)
  • 93 % от депозитите на домакинствата са под 5 000 лева. Цели 80 % са дори под 1 000 лв. (БНБ)

Очевидно, тези 5 000 лева не са чак толкова малка сума за българите. А искаме ли да бъдем предприемачи? Отговора отново е ДА – според годишния доклад за състоянието на МСП за 2006 година на МИЕ идеята за създаване на компания е привлекателна за 37 на сто от българите. За това се замислят 42 на сто от мъжете и всяка трета жена. Най-„запалени" са младите (до 29 години). При тях желанието за развитие на собствен бизнес е най-силно.

Не сме чули оплаквания от хората?! – Да, чули сте! Дори сте го записали в наръчник на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (стр. 15 от Бизнес съветник). Ето част от пример (даден в каре!) посочен в наръчника: „.. искам да направя малка фирма и не разполагам с достатъчен капитал да основа ООД…"! А нима студентите разполагат с тези 5 000 лева?

Хората не разбират… ще се вкарат в беля?! – Това означава ли, че всички хора, които не са в Правна комисия не разбират и са склонни към „юркане"?! По мое скромно мнение хората действат, мислят, чувстват и най-общо казано се опитват да бъдат щастливи. Не бих определил този техен порив като „юркане". Нека оставим „хората" сами да решават какво да правят и какво не! Както е казал един французин преди много години – "Laissez-nous faire" („Оставете ни да действаме (или просто намира)")

Най-общо казано, това предложение най-вероятно ще бъде отхвърлено, при това с напълно несъстоятелни аргументи. С аргументи, който не са разумни, не са логични и не отговарят нито на реалностите в България, нито на тези по света. С аргументи, които са направо обидни. „Несериозни"?! Как можеш да твърдиш, че хората с идеи и без пари са несериозни?! Как се чувстваш, като говориш подобни неща?!

Предприемачите могат да бъдат наречени и с друго име – те са творци. Те създават богатство, независимо дали под формата на пари или каквото и да е било. Творецът създава. А като стана дума за творци и за сериозно отношение, някак си се сещам за Оскар Уайлд – „Изкуството е единственото сериозно нещо на този свят, а творецът – единственият човек, който никога не е сериозен". Не и в България! Тук трябва да си „сериозен", иначе нямаш право да правиш бизнес. Можем би трябва да помислим в тази посока, като анти-кризисна мярка. Нека заведем всички предприемачи (настоящи, бъдещи, потенциални такива) на постановката „Колко е важно да бъдеш сериозен" от Оскар Уайлд. Предполагам, че ще ни струва не повече от 30-ина милиона лева, което е нищо в сравнение с другите анти-кризисни харчове.

Нека и не забравяме, че тази пиеса е всъщност една комедия. Комедия, каквато се разигра и в Правна комисия наскоро…

 


Свързани публикации.