Назад

2021 г. носи ръст в туристическите и земеделски райони

Въпреки че 2021 г. се характеризира с оттласкване от дъното на кризата, частично възстановяване на туристическите потоци и ръст на преработването и услугите, тези процеси далеч не се развиват равномерно във всички части на страната. През призмата на добавената стойност на нефинансовия сектор на общинско ниво изглежда, че в повечето райони 2021 г. е била година на задържане на ръста и дори свиване на много местни икономики.

От 257 общини, за които НСИ предоставя данни, в 146 е регистриран спад на добавената стойност през 2021 г. спрямо предишната година, а в 111 – ръст. Ясно се очертават няколко регионални клъстера, в които местната икономика бележи значителен растеж. Най-видимо е това в общините по Южното Черноморие, където връщането на поне част от чуждестранните туристи и по-засиленото присъствие на българите води до силен летен сезон, особено в сравнение с миналата година. Ръст регистрират и няколко групи общини в Северна България, в Добричко, Плевенско и Силистренско, в резултат на положителните тенденции в земеделието. Добре се справя и широката периферия на София, въпреки че самата столица отбелязва лек спад на годишна база.

Очаквано и през 2021 г. най-голямата общинска икономика остава тази на София, с 32,7 милиарда лева добавена стойност. Челната петица се допълва от Пловдив (4,6 милиарда лева), Варна (3,7 милиарда лева), Бургас (2 милиарда лева) и Русе (1,4 милиарда лева). С над милиард добавена стойност в местната икономика са и енергийният център Раднево и Стара Загора, а общините с под 100 милиона лева са 185.

Общината с най-висока добавена стойност на човек от населението през 2021 г. е Раднево с над 81 хиляди лева, следван от индустриалната Девня с 69 хиляди лева. Топ 5 се допълва от Гълъбово (54 хиляди лева на човек), столицата (25 хиляди лева на човек) и Кнежа (25 хиляди лева на човек). Важно е да отбележим обаче, че данните за повечето общини в Средногорието, Козлодуй и Крумовград са поверителни, а те – благодарение на силната си минна, преработваща или енергийна индустрия – биха се наредили на челните места. С под 1000 лева на човек от населението през 2021 г. остават 18 общини, с под 5000 – цели 168, което за пореден път демонстрира съсредоточаването на значителна част от икономическата активност в България в относително компактни географски райони.


Свързани публикации.