Карта: Ако имаше казарма…

Статията е част от поредицата на ИПИ по инициативата „265 истории за икономика

Дори и глупави и вредни, често се налага да коментираме предложения, които нямат смисъл, но се обсъждат в публичното пространство.  Сред идеите за конституционни промени се завъртя и връщането на задължителната казарма и затова тази седмица „265 истории за икономика“ представя броя и разпределението по общини на онези, които биха били засегнати от възстановяването ѝ – младите мъже, които днес са на 19 или по-малко години.

Важно уточнение е, че данните обхващат всички хора от мъжки пол от 0 до 19 години, тъй като общински данни само за 19 годишните няма достъпни, но пък ако дори и хипотетично предположим, че предложението се приеме, то и по-малките ще подлежат на казарма един ден.

|ИНТЕРАКТИВНА ВЕРСИЯ НА КАРТАТА|

Към 2019 г., въвеждането на задължителна казарма би отнело по година от живота на приблизително 676 хиляди души (разбира се, ако допуснем, че тя се отнася само за мъжете). Очаквано, повечето от тях са струпани в големите градове – 129 хиляди в София, други 36 хиляди в Пловдив и 35 хиляди във Варна. От обратната страна на класирането е Трекляно, с едва 29 мъже под 19 годишна възраст, Бойница с 36 и Ковачевци с 57. Повечето общини като цяло спадат в групата с между 500 и 2000 млади мъже.


Свързани публикации.