ИПИ започна издаването на Зърнен бюлетин

Месечният обзор има за цел да проследи тенденциите на основните пазари на зърно в света и тяхното отражение върху България. Специален фокус е поставен върху развитието на зърнените култури в страната чрез анкети сред агрономи и производители.

 

 

Месечен обзор за месец юли 2012 г.

 

Зърнените пазари отбелязаха рязък скок през последния месец, движени нагоре от тревожни новини за реколтата от царевица в САЩ, както и за понижените прогнози за добивите в основните износители от черноморския регион – Русия, Украйна и Казахстан.

 

Само за месец фючърсите на царевицата с доставка през юли добавиха над 26% към стойността си на борсата в Чикаго. Това повлече и цената на пшеницата с 28% нагоре, тъй като последната се ползва и като заместител на царевицата за фураж. Търгуваните вече повече от месец фючърси за черноморска пшеница с доставка през септември се раздвижиха през първите дни на юли и поскъпнаха рязко до USD 278/тон от USD 255/тон. 

 

Прогнозната цената на царевицата е в диапазона USD 6,90-7,00 за бушел. Въпреки значителните поражения върху реколтата в САЩ, световният баланс показва изпреварващ потреблението ръст в производството на царевица, който ще доведе  до увеличаване на крайните запаси с малко над 4 млн. тона спрямо 2011/12 г.

 

Пълният текст на месечния обзор е достъпен тук.


Свързани публикации.