IN MEMORIAM Георги Захариев (1941-2009)

 

IN MEMORIAM

Георги Захариев (1941-2009)

Георги („Жорж") Костадинов Захариев се присъедини към управителния съвет на Института за пазарна икономика в началото на 1990-те, след като го поканих по предложение и одобрение на други членове, на Андрей Евтимов и Мартин Заимов.

Той, заедно с тези двама господа, Дими Паница, Левон Хампарцумян и Франк Бауер, Жорж бе представител на групата на онези членове на ИПИ, които идваха от бизнеса, познаваха пазарната икономика не от академичната стая или канцеларията на държавен служител. Тази група, с дейното участие на Жорж направи ИПИ онова, което той е сега – самостоятелен, последователен, задълбочен, но с ясна ценностна ориентация мозъчен тръст, без чиято обществена позиция е трудно да си представим правенето на стопанска политика в България.

През 1990-те години Жорж бе един от създателите на новата софтуерна промишленост на България, най-големият вносител на компютри, иноватор в областта на етеричните масла и опазването на околната среда от специфични, високо токсични замърсители и през 1999-2000 неговата фирма бе една от онези, които помогна да бъде решен проблема "Y2K".

ИПИ дължи на Жорж разбирането на пазара на минерални ресурси, оценката на инвестиции в енергетиката и минното дело, събирането на средства от корпоративни спонсори, спокойното отношение към житейските несгоди и увереността и оптимизма на своята мисия.

Поклон пред светлата му памет.

Красен Станчев


Свързани публикации.