Има търговия с цветни метали – има проблем, няма търговия с цветни метали – няма проблем

Преглед на стопанската политика – Word Format (Word Format)

През изминалата седмица след поредната кражба на проводници, в следствие, на която половин София можеше да остане без електричество, МВР предложи временно спиране на търговията с цветни и черни метали и затваряне на пунктовете за тяхното изкупуване.

Какво означава това на практика? Един бизнес не може да бъде преустановен просто „временно“, защото „временно“ означава затваряне сега, но неизвестно докога. Това ще принуди сегашните участници в пазара на черни и цветни метали да се оттеглят и да потърсят нов начин за печелене на пари. Някои от тях може би ще успеят, други просто ще фалират, а заетите в тях ще се наредят на опашката за безработни. Така временното ще стане постоянно. Какво е това, което МВР очаква да се случи междувременно та „временната“ мярка след време да бъде отменена? Ами нищо, просто „временно спиране на търговията“ е израз, който по-приляга на една правова държава, за разлика от „забрана на търговията“, което в случая е едно и също.

Това е пореден пример за това как държавната администрация се опитва да реши проблема със собствената си неефективност като наложи ограничения и разходи на участниците в даден пазар, с оправданието, че сред тях имало некоректни играчи.

В същата ситуация преди две седмици се оказаха търговците на т.нар. насипно кафе. Поради простия факт, че държавата не била в състояние да спре контрабандния внос на границата, фискът предложи кафето в страната да се продава само пакетирано и облепено с бандерол и холограмен стикер на производителя. Това на практика означаваше затваряне на магазините за насипно кафе и увеличаване на транзакционните разходи на останалите търговци на кафе (повече) Мотивът отново беше – сред тях има некоректни данъкоплатци, които продават контрабандна стока.

Следвайки логиката на държавата, защо тогава, като имаме такава висока престъпност и неефективна съдебна система, не вземем да вкараме в затвора, за по 10 години, всеки пълнолетен гражданин на републиката. По този начин можем да сме 100% сигурни, че покрай невинните и виновните ще бъдат наказани.

Всеки проблем сам за себе си, изваден от контекста на обкръжаващата го среда, винаги може да бъде разрешен. Сталин е казал „има човек – има проблем, няма човек – няма проблем“ и е бил напълно прав, но само в случай, че не ни интересува човека, а единствено премахването на проблема.

Вярно е, че кражбите на цветни метали наистина са един много сериозен проблем. Но е вярно също, че когато имаме гнила ябълка в кошницата изхвърляме гнилата ябълка, а не кошницата. Лицензирането на търговците не помогна особено, но означава ли това, че всички други възможности са изчерпани?

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.