Икономическата библиотека на ИПИ и БМА ви кани на премиерата на книгата „ТРАГЕДИЯТА НА ЕВРОТО”

ИКОНОМИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА

http://library.ime.bg/

 

ви кани на премиерата на книгата

 

„ТРАГЕДИЯТА НА ЕВРОТО” от Филип Багус

 

Лектори: проф. Валери Димитров и Лъчезар Богданов

 

Къде? – Икономическата библиотека – бул. „Патриарх Евтимий” 22, ет. 3

Кога? – На 14 юли (четвъртък) 2011, в 18.30 часа

 

Филип Багус е германски икономист, професор по икономика в университета „Крал Хуан Карлос” в Мадрид. Магистърската си степен получава в университета в Мюнстер, а докторска титла защитава в университета „Крал Хуан Карлос”, където негов научен ръководител е Хесус Уерта де Сото – изтъкнат икономист, последовател на австрийската школа в икономиката. 

Филип Багус е влиятелен млад учен, който успя да убеди много икономисти в структурните недостатъци на еврото и еврозоната. Той твърди, че еврото не е това, на което са се надявали по-старите класически либерали, а политически управляван проект, който е обречен на провал. Освен по политическа линия това ще бъде предизвикано от лошите банкови практики и експлодиралите задължения в публичния сектор. Според Багус аналогиите с долара са наистина основателни, а на двете хартиени валути предстои оспорвана надпревара към дъното.

Една година след „европейската” си премиера книгата вече е и на българския книжен пазар. В синопсиса за книгата се отбелязва следното: „Достъпно, с аналитична дълбочина и с остро чувство към икономическите детайли, Филип Багус описва перверзната институционална среда, в която е създадено еврото. Това е история, пълна с интриги, с икономически и политически интереси; вълнуващ сюжет, в който политици от най-могъщите държави на Стария континент се борят за власт, влияние… И докарват еврото – и целия Европейски съюз! – до ръба на пропастта. Изключително навременна книга, чиято мисия е да помогне за връщането към стабилна парична система –  както на Стария континент, така и по целия свят.”

Книгата ще бъде представена от проф. Валери Димитров и от Лъчезар Богданов, който е автор на предговора, озаглавен „Провал на еврото или провал на социалистическата визия за Европа?”

Ще бъде осъществена и конферентна връзка с Филип Багус, който ще отговори на вашите въпроси.

Повече за книгата можете да научите и от изказването на Филип Багус, направено на научната конференция през март 2011 г., организирана от Института „Лудвиг фон Мизес”.

 

Местата са ограничени. Моля да потвърдите присъствието си до 13 юли 2011 г. (сряда), на e-mail: [email protected]

 

Библиотеката е съвместна инициатива на Института за пазарна икономика и Българската макроикономическа асоциация и се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България.

 


Свързани публикации.