И тази година драми с детските градини

 

Проблемът с местата в детските градини и тази година разбуни духовете в големите български градове и най-вече в София. Миналата година столичните общинари измислиха вариант за приемане на децата чрез специално създадена интернет страница, която блокира и изнерви хиляди семейства.

Тази година планът е класирането да става посредством жребий или системата на „бързите пръсти", при която подреждането се определя от бързината на натискане на бутон за входящ номер. И двата варианта изглеждат хазартни и са меко казано смешни. При всички положения децата пак няма да се съберат и тогава ще се прилагат допълнителни критерии, определени от директорите на детските градини. Въпреки, че това ще породи опасност от корупционни практики, явно ситуацията изглежда безизходна. Данни на НСИ сочат, че броят на детските градини в страната за тази година е 2291 или със 165 по-малко в сравнение с миналата година. Броят на децата, кандидатстващи за детска градина, обаче се е увеличил с 4800 до 212500. Поради вътрешната миграция в страната големите градове изпитват най-сериозни трудности при осигуряването на места.

Дали чиновниците не подхождат погрешно към проблема?

Управляващите се опитват да определят кои деца да бъдат класирани и приети в детските градини, а би трябвало да се мисли в посока приемане на всички деца в детските градини.

Най-доброто решение това да се случи, без да се увеличава бюджетът на общините, е да се увеличат местата за деца в детските градини чрез създаване на предпоставки за създаване на повече подобни заведения. Това може да се постигне чрез намаляване на трудностите при откриване на частните детски градини. В момента в България има 42 лицензирани частни детски градини, които се посещават от едва 0,8% от децата. По-радикална промяна ще бъде публично-частно партньорство за откриване на нови детски градини или пълна приватизацията на съществуващите, което ще позволи оптимизиране на дейността и по-високо качество на предоставяните услуги. Единственото опасение в този случай може да е от покачване на таксите, но в такъв случай може да се прибегне до използване на ваучерна система за подпомагане на социално слабите семейства или тези в неравностойно положение с освободените средства за опериране и поддръжка на градините.

Това предложение е дългосрочно и няма да реши проблема сега, но ако се беше приложило миналата година, когато пак имаше същия проблем, тази година нямаше хиляди семейства отново да преминават през същото изпитание. При сегашните предложения на столичните общинари следващата година ще се наложи пак да се решава кои деца ще ползват общинските детски градини и как ще се определя това.

       


Свързани публикации.