Хазартен залог с горивата: „теорията” за отрязаният връх

Едномесечният мораториум върху цените на практика е един залог. Ясно е, че ако цените тръгнат надолу, то от мораториум (или таван на цените) така или иначе няма нужда. От друга страна, ако цените тръгнат устойчиво нагоре, то едномесечният мораториум ще бъде последван от ценови шок и ефектът ще е силно негативен. Защо тогава се прави? Защото държавата прави залог за много конкретно развитие на пазара. Ето за какво става дума:

Тезата, която беше развита пред обществото е, че целта е да „отрежем върха” – видите ли, цените на горивата от време на време така скачали нагоре, но винаги след това спадали рязко надолу. Тоест, получава се някакъв такъв ценови шок, той е временен и сега искаме да го избегнем.

Пропагандираната „теория” за отрязания връх гласи, че сега сме в подножието на върха – тоест, цените ще се качват още, но съвсем скоро ще последва големият спад. И ето от къде се взеха мерките на правителството – за да избегнем този връх налагаме мораториум върху цената; за да не сте ощетени по време на мораториума ви позволяваме да намалите резервите си. Така, ако теорията е вярна, то след един месец върхът ще сме го минали и цените вече ще падат, а компанията ще е минала леко през върха – като е освобождавала от резервите си. Разбира се, тези резерви пак ще трябва да се трупат, което ще повиши цената в даден момент, но тогава цената се очаква (според „теорията”) да е в „нормални” граници и това да е сравнително безболезнено.

Ето това е теорията за отрязаният връх, която залага всичко на следното допускане – в следващия месец цената на горивата ще достигне своя връх и ще тръгне надолу, тоест следващият месец ще е най-лошият за цените на горивата в следващите няколко години.

Какво правим ако това не се случи?

Какво правим, ако не месец април, а примерно месец юни е „най-лошият” за цените на горивата. Тогава „теорията” се срива тотално. Тогава ще получим (потребителите) облекчение в лошия месец април, но утежнение в най-лошия месец юни. С други думи, ако залогът на правителството, че най-лошото ще се случи през следващия месец се окаже грешен, то провалът ще е пълен.

Какво дава право на правителството да прави подобен залог?!

Нищо. Това е пълно безумие – пазарът на горива е толкова несигурен в момента, а правителството се изживява като трейдър, който залага на конкретно развитие на цените. Със същия успех можем да вземем фискалния резерв и да купим опции върху злато, да заложим на футболен мач или пък просто да пуснем тото. Разликата е, че в случая правителството не играе с пари, а с регулации – крайният резултат обаче отново се измерва в пари, които ще дойдат от потребителите. 


Свързани публикации.