FREE MARKET ROAD SHOW участници в София, България

FREE MARKET ROAD SHOW

участници в София, България

16 май 2013

Светла Костадинова е изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. Тя се присъединява към екипа на ИПИ през 2001 г., а от 2007 г. е избрана от Съвета на ИПИ за изпълнителен директор. През годините г-жа Костадинова специализира в области като данъчна политика, оценка на въздействието на политиките, пенсионна реформа, предприемачество, икономическа свобода, ефективност на правителството и администрацията.

Светла Костадинова е член на Българската макроикономическа асоциация (БМА), Независимия съвет за пенсионна реформа и на Българския Евро Клуб към ЕК.

През юни 2012 вестник „Капитал” е поставя на 29-то място в класацията на най-влиятелните жени в България, а през декември 2012 списанието „Форбс България” я поставя на 19-то място.

Г-жа Костадинова е икономист по образование с магистърска степен по финанси от УНСС.
 
доц. д-р Красен Станчев е философ (доктор на философските науки) и икономист; управител на КС2 ЕООД и председател на Съвета на Института за пазарна икономика (ИПИ); преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той е един от учредителите на ИПИ и негов изпълнителен директор (1993-2006).  Бил е народен представител във Великото народно събрание  (1990-1991) и член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 – 2001).

Лично или в сътрудничество Красен Станчев има принос за реформите в областта на данъците, изпълнението на договорите, инвестициите и подобряването на бизнес-климата.  Този опит е не само в България, но и в страните от Балканите, нова Европа и бившия Съветски съюз.

Под негово ръководство ИПИ се изгражда като международно признат мозъчен тръст, лауреат на наградата на българското правителство „За принос към развитието на демокрацията и гражданското общество (2002) и на Фондация „Темпълтън” („За осезаемо обществено влияние” – 2006). 

Красен Станчев е носител на наградата на Euromoney за „Най-добър индивидуален анализатор” (1996) и на Фонда на Георги Василев „За принос към свободата на духа” (2006).

Георги Саракостов е съдружник в Делойт България и ръководител Данъчно – правна практика, член на Съвета на ИПИ.

Той е професионалист с над 15-годишен опит в областта на данъчното консултиране, който оглавява направленията Корпоративно данъчно облагане и Косвени данъци в Делойт. Преди да заеме този пост, Георги Саракостов е работил в Прайсуотърхаус Купърс България като данъчен директор. Той притежава богат опит в областта на българското и международното данъчно облагане. Завършил е Московския държавен институт за международни отношения. Участвал е в работата на неправителствени организации, насочена към усъвършенстване на данъчните режими, като понастоящем е Съпредседател на Комитета по данъци и право на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Марк Клугман е работил в Белия дом като автор на речите на президентите Рейгън и Буш старши. Той е експерт по икономически реформи, съветва правителства по света за създаването на т.н. LEAP зони (специални, полу-автономни, юридически, икономически, административни и политически юрисдикции) с цел повишаване на икономическия растеж. Той ръководи Президентския консултативен съвет за Специални региони за развитие в Хондурас. Той е съветвал шест президента по света, давал е становища пред парламентарните комисии на четири страни. Неговата методология за  спечелване на подкрепа за икономически реформи без заплащане на политическа цена за това е успешно прилагана при приватизацията на телекоми, пристанища, дерегулирането на икономически сектори, пенсионна реформа и др. Той е изнасял лекции в Harvard’s Kennedy School, World Bank, Churchill Institute, World Financial Summit и др.

Клъгман е член на борда на фондацията Американци за данъчна реформа и е член на консултативния съвет на Института за глобална адаптация. Марк Клъгман има участия в BBC, New York Times, Wall Street Journal, Time и др.

Валери Димитров е председател на Сметната палата на Република България. Завършил е висше образование, специалност право в Юридическия факултет на Софийския университет “Климент Охридски” през 1978 г. Професор е по административно право, доцент по финансово право и доктор по право. През годините преподава в ВИИ „Карл Маркс” (сега Университет за национално и световно стопанство). В периода 1991-2000 г. изпълнява е съветник на управителя на БНБ, началник на служба „Правна”, юридически секретар на Управителния съвет на БНБ. В периода 1996-2001 г. е представител на БНБ в Съвета на директорите на Централния депозитар за ценни книжа. Избран е през 2001 г. за народен представител в 39-ото Народно събрание, в което е председател на Комисията по икономическа политика и член на комисиите по бюджет и финанси и по правни въпроси.

Автор е на студии и статии в областта на банковото, борсовото, финансовото и административното право. Владее свободно английски и руски език. Женен, с две деца.

През април 2005 г. е избран от Народното събрание за председател на Сметната палата на Република България, а през януари 2011 г. е преизбран на същата позиция за втори мандат.

Даниел Мичъл е старши изследовател в Института Катон във Вашингтон, САЩ. Той е един от най-известните американски експерти по фискална политика, особено данъчни реформи, икономическия товар от правителственото харчене, както и данъчна конкуренция. Той е публикувал десетки статии в Wall Street Journal, New York Times, Journal of Regulation and Social Cost, Emory Law Journal, Forbes, USA Today, Offshore Investment и Playboy и участва редовно във всички основни ТВ мрежи – CBS, NBC, ABC, FOX, CNN, CNBC, MSNBC и C-SPAN.

Дан Мичъл е доктор по икономика от George Mason University.

Гиа Джандиери е икономист, завършил два университета в Грузия. В миналото е работил към Сметната палата в Грузия, Централната избирателна комисия, Парламентd на Грузия и Антикорупционната агенция.

През 2001 г. Джандиери съосновава и от тогава е вицепрезидент на Новата икономическа школа – Грузия, мозъчен тръст, който разпространява идеите на свободния пазар. В момента той преподава в Грузинско-американския университет в Тбилиси и е член на борда на Националния статистически офис на Грузия.

Даниел Кадик е  ръководител на проекта на фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа с представителство в София.

Той е роден в Хамбург, Германия и е бакалавър по държавно-правни науки, както и магистър по европейски изследвания и по международни отношения. Специализира в Русия и Китай. Преди да поеме поста в София той работи за фондацията в Индия, Русия и Германия.

 

 

Джон Карч е директор по комуникациите на Американци за данъчна реформа (АДФ) – група, основана  от Грувър Норкуист през 1985 г. по молба на президента Роналд Рейгън. АДФ поддържа система, в която данъците са прости, плоски, ясни и видими, и по-ниски от сегашните нива. Карч е автор на блога на American Spectator и FoxNews.com. Негови коментари са публикувани във Forbes.com, the Washington Times, the Daily Caller, Budget & Tax News, и PajamasMedia.com. Той е възпитаник на Университета в Северна Дакота.
 

Асен Григоров е известен български журналист, който в момента е съводещ на съботно предаване по БНТ „Животът и други неща”. През годините той е бил водещ и продуцент на икономическото предаване „Плюс минус” и на сутрешния блок на БНТ. Работил е като продуцент на „Здравей България” в НоваТВ. Създател е на RE:TV.

 

 

За повече информация:

г-жа Весела Добринова (Институт за пазарна икономика)

02/952 62 66, 952 35 03

[email protected]


Свързани публикации.