Ефекти от европейската политика на субсидиране на банановия пазар

Word Format (Word Format)

Политиката на Европейския съюз на банановия пазар е пълна лудост. Изнесен доклад на Европейския одиторски съвет премахна каквито и да е било съмнения за това. Като се пренебрегнат политическите аргументи, единствените облагодетелствани от нея са силно субсидираните производители на банани на европейския пазар.

Пазарът на банани е вторият по големина в света пазар на плодове след цитрусовите. Изнесеният доклад удари европейската система на твърдо субсидиране на европейските производители на банани. Разположени главно в Испания и Франция, тези производители се определят като прекалено малки и неконкурентни.

Сюрреализмът излиза на светло, когато се погледнат цифрите. От общите им приходи, повече от 50 процента са от европейски субсидии. Около 700 000 тона банани се произвеждат в Европейския съюз всяка година – като така покриват около 20 процента от търсенето на банани в рамките на 15-те страни-членки. Благодарение на тези субсидии това са без съмнение най-скъпите банани в целия свят.

И което е по-страшното, както се подчертава в доклада, политиката на субсидиране стимулира европейските производители на банани да увеличат производство си, при това на пазар, наситен с банани, предлагани на ниски цени. Тази политика прави европейските производители дори по-зависими от субсидиите. Така програма, създадена да помогне на европейските производители да направят производството си по-доходно и по-малко насочено към субсидии, се оказа пълен провал, така поне се твърди в доклада.

Освен това, одиторите открили сериозни пропуски в администрацията на тези подпомагащи и субсидиращи режими, насочени към европейските производители на банани. Изглежда испанските и френски власти нямат подходяща система за контрол над тези производители и разчитат само на подадените от тях данни. Както се отбелязва в доклада, няма и статистически данни, които да позволят на одиторите да преценят дали тези производители са получили подходящия размер на финансова подкрепа или не.

В доклада се отбелязва и колко вредни ефекти може да има тази политика върху световната търговия на банани. Прилага се сложна система на квоти и тарифи, които да намалят и контролират вноса на евтини банани, произвеждани в банановите плантации на Латинска Америка. И тъй като квотите се дават на традиционни и нови за пазара търговци, развива се вторичен пазарна лицензи.

Одиторите преглеждат и как се контролира от митническите власти вноса в Европейския съюз. Това, което откриват, е, че няма общоприети правила как да се следи за внесените количества, особено при големи пратки. Резултатът от това е, че на практика не може да се каже колко тона банани се внасят в Европейския съюз всяка година, от къде се внасят и от коя квота. Така ЕС губи милиони евро всяка година заради несъбрани приходи от тарифи.

Заключенията на Съвета на одиторите се доближават до предложения за отхвърляне на цялостната политика на субсидиране – без да го казват директно. Тъй като съветът е европейска институция, не може просто да каже на Европейската комисия за захвърли всичко, въпреки множеството открити нарушения. Независимо от това, одиторите подадоха знак на Комисията, че много неща трябва да бъдат променени.

* Превод със съкращения от TechCentralStation, Europe. Заглавието е на ИПИ. към текста

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.