Една история от Facebook

През тази седмица станахме свидетели на новината, че по схемата „Изкореняване на винени лозя” 14 кандидати ще получат премии за общо 607,546 лв. Схемата е за производители, решили да се откажат от производството на винени сортове грозде, като им се позволи да извършват алтернативни дейности на съответната площ или да се откажат от земеделското производство. По този повод публикуваме коментар от Facebook страницата на ИПИ – историята е стара, но си заслужава.

 

„Уважаеми господа,


Мой приятел, който в момента притежава ферма, наскоро получи субсидия от 3 000 паунда от Агенцията по селско стопанство, за да не гледа прасета. Бих искал и аз да се включа в бизнеса “неотглеждане на прасета”.

По ваше мнение, в каква ферма ще е най-подходящо да не гледам прасета, и коя е най-добрата порода прасета, които да не отглеждам? Искам да съм сигурен, че моята инициатива е в съгласие с правителствената политика, така както я диктува ЕС и общата селскостопанска политика.

Доколкото разбирам, най-трудната част на програмата е да се води точна сметка на броя прасета, които не съм отгледал. Правителството или местната власт провеждат ли курсове по европейските програми, които да ми помогнат?

Моят приятел е много доволен от бизнеса. Той гледа свине от около 40 години, и на година е изкарвал най-много £1 422 през 1968 г. Така беше до тази година, когато получи чек, за да не гледа прасета.

Щом се получават £3 000, за да не се гледат 50 прасета, ще получа ли £6 000, ако не гледам 100?

Смятам да започна в малки мащаби, като се огранича до 4 000 неотгледани прасета, което означава около £240 000 за първата година. След като добия повече опит в негледането на прасета, смятам да предприема по-амбициозен проект, като не отгледам, да кажем, 40 000 прасета през втората година, за което мога да очаквам да получа £2.4 милиона от вашата служба. Всъщност, чудя се дали не мога заради всички тези прасета, които не съм отгледал и които не произвеждат опасни метанови газове, да получа въглеродни кредити, които да продавам на пазара?

Друг въпрос: прасетата, които планирам да не отгледам, няма да изядат 2 000 тона фураж. Разбирам, че вие също така плащате на фермерите, за да не отглеждат растителни култури. Ще имам ли право на заплащане, за да не произвеждам фураж, с който да не храня прасетата, които не отглеждам?

Обмислям да се включа и в бизнеса “недоене на крави”, така че бих ви помолил да ми изпратите информация и по този въпрос.

С оглед на горепосоченото, както разбирате, аз няма да върша нищо, и следователно ще имам право и на социални помощи за безработни.

Разбира се, ще гласувам за вашата партия на следващите избори.

 

С уважение:

Н. Дж.-Х.”


Свързани публикации.