Държавата: пушете цигари, но „правилните“

Държавата (разбирай политиците) обслужва сериозни интереси в тютюневия бранш. Това заключение се налага от само себе си, ако се вгледаме в последните промени в Закона за тютюна, приети в пленарна зала на второ четене. Най-откровено лобистката от тях е забраната за продажба и производство на цигарени гилзи (празни цигари с филтър), която не бе включена в Закона за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия, а бе пътьом вмъкнатамежду първо и второ четене и приета в зала. Ограничението е рожба на депутатите Емил Димитров (ГЕРБ) и Камен Костадинов (ДПС).

Мотивът на вносителя е, че с цигарените заготовки се извършвали злоупотреби като се пълнели с нелегално търгуван тютюн и после се препродавали. Това пък ощетявалолегалния бизнес с цигари с бандерол.

Защо това е странно?

Това, на което сме свидетели е следното – държавата вдига постоянно цените на цигарите по различни начини и потребителите се пренасочват към алтернативни варианти за по-достъпни цигари. Нищо необичайно, но не и за чиновниците.

По тази логика е крайно време да се забрани и продажбата и производството на папироси и филтри поотделно, а защо не и на насипния тютюн. В последствие пък може да се забрани търговията и производството на машинки за рязане на тютюн (тъй като целите листа все още не се водят акцизна стока). Звучи смешно, но както е тръгнало може да стане факт.

Ако има проблем с нелегалната търговия с акцизни стоки това не може да бъде повод да изключиш напълно възможността хората да си пълнят цигари за собствена употреба и производителите на гилзи да работят, а е въпрос на контрол.

Ефекти

Мярката директно удря напълно легалния (досега) бизнес на пет-шест български предприятия, които произвеждат цигарени гилзи. Най-голямото от тях – Юрий Гагарин БТ,е инвестирало над 5 млн. евро в две нови линииза цигарени гилзи от началото на миналата година досега, заради нарастващи поръчки, както от България, така и от чужбина. Приходите на компанията за първото тримесечие на 2012 г. растат с 32% спрямо същия период на миналата година като достигат 13,8 млн. лв., от които 4,3 млн. лв. се дължат на растящите продажби на цигарени гилзи. За износ отива 16% от продукцията при 13% през миналата. Сега компанията трябва да спре двете си нови производствени мощности и да освободи персонала, който ги обслужва.

Другата ирония е, че държавата няма да постигне нито една от целите си – увеличаване продажбите на фабрични цигари с бандерол и ограничаване незаконната търговия с тютюн. Просто ще създаде още повече условия за контрабанда, търговия на тъмно и заобикаляне на закона – неща, с които очевидно не може или не желае да се справи.


Свързани публикации.