Дебатите по Бюджет 2002 г. – между популизъм и много популизъм

Преглед на стопанската политика – Word Format (Word Format)

В четвъртък (22.11.) парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2002 г. Представянето му от правителството, реакциите на партийните експерти и анализите в медиите са в спектъра между популизъм и много популизъм.

1/ Всеобщото разбиране е, че очакванията на правителството за развитието на икономиката са основната тема за дискусия. Изготвянето на какъвто и да е финансов план (какъвто в частност е държавния бюджет) винаги трябва да се съобразява с условията на средата; логично е правителството да предложи приходи и разходи според собствените си очаквания за бъдещите събития в стопанството. Според публикациите по темата (виж в-к Пари например) и изказванията на политици и синдикалисти обаче, правителството „определя“ растежа, инфлацията и заплатите. В този смисъл, оценката на бюджета в категориите добър-лош се основава от заложените при съставянето му икономически показатели.

2/ В този дух бяха и изказванията от НДСВ в подкрепа на проекта, наситени от определения като „спасителна лодка“, „край на бедността“ и „животоспасяващо лекарство“. Според Муравей Радев, бюджетът не изпълнявал основната функция на фискалната политика, а именно – да осигури икономически растеж. Петър Димитров от БСП се жалва, че бюджетът (заради тежкото наследство от СДС) ще попречи на България да стане „икономически тигър на Балканите“. Когато правителство, опозиция и медии възприемат разбирането, че държавата увеличава или намалява благосъстоянието с алинеи в закони, тогава и дебатът губи всякаква рационална логика.

3/ Малобройните дебати по конкретни текстове показаха пълна липса на пазарно мислене. Предложенията на опозицията бяха за повече преразпределение и държавна намеса. Икономистите на СДС и БСП се състезават кой повече да критикува ниските пенсии и заплати. СДС се притеснява за безработните и пита какво ще направи правителството за това. Експерти на СДС, които определяха някои от обещанията на НДСВ като „популизъм“ или направо вредни за икономиката, сега обвиняват правителството в неизпълнение на същите тези обещания.

В крайна сметка от дебатите излиза, че ако правителството беше записало в макрорамката на бюджета ръст на БВП например от 10%, средна заплата от 800 лв. и безработни – 30 човека, всички щяха да бъдат доволни.

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.