Да, можем да съкратим разходите*

Раздутото правителство на Обама не издържа на международната проверка

 

Когато чуя политиците да казват, че не могат да съкратят правителствените разходи и трябва да увеличим данъците, знам, че са или корумпирани, или некомпетентни. Всеки, който е имал отношения с правителствени агенции, знае, че те са пренаселени и неефективни в сравнение с частния сектор. Но също така знаем, че някои правителства се справят по-добре с управлението на парите на данъкоплатците от други. Най-малкото, което можем да изискваме от своите лидери, е да ръководят правителството, за което са отговорни, също толкова добре.

Президентът Обама и много от демократите казват, че не можем да намалим дълга си до управляеми нива без да увеличим данъците. Защо не? Някои други държави харчат по-малко на глава от населението и въпреки това предлагат по-добро правителствено обслужване. Прегледайте приложената таблица и ще видите, че Австралия и Швейцария имат по-висок доход на глава от населението от САЩ. (Бележка: Цифрите на глава от населението за Австралия и Швейцария са малко пресилени, заради скорошния спад на долара спрямо техните валути, но фактът, че доходите в тези страни са по-високи, остава.)

Освен това тези страни имат по-ниски нива на безработица, по-ниски нива на правителствени разходи на човек от населението (федерални, щатски и местни), много по-ниски дълг и дефицит като процент от брутния вътрешен продукт, по-малко корупция, равна или по-голяма икономическа свобода и по-дълга продължителност на живота, отколкото САЩ. Швейцарците и австралийците сравнително отскоро се радват на по-високи реални доходи на глава от населението от американците. Въпросът е, ако швейцарското и австралийското правителство могат да харчат по-малко на глава от населението от американските политици и да постигат по-добри резултати, защо нашите представители не намалят и реформират разходите, вместо да  увеличават данъците, което ще забави икономическия растеж?

През последните 15 години, Австралия, Канада, Швеция, Швейцария и някои други страни намалиха относителния размер на своите правителства и като резултат доходите на гражданите им, наред с други показатели за благосъстоянието, се повишиха спрямо тези в САЩ. Шведите успяха да намалят размера на своето правителство с 20% и сега се радват на най-високия темп на растеж в Европа. Ако САЩ сторят същото, голяма част от проблемите с дълга и дефицитите ще изчезне.

През миналата седмица Обама заяви, че ако републиканците не се съгласят на увеличаване на данъците, американските деца и възрастните хора ще останат без нужната храна и медицински грижи. В същото време швейцарските и австралийските деца, които са в нужда, получават помощ от правителствата си. Ако те могат да го направят, защо ние да не можем? Отговорът е, че твърде много американски политици и бюрократи са корумпирани и / или некомпетентни. По време на своята президентска кампания, Обама обеща да преразгледа разходите по всяка една правителствена програма и да премахне злоупотребите, измамите и прахосничеството. Това така и не стана.

Същите извинения се правят и на щатско ниво. Ню Йорк харчи почти 65% повече на глава от населението, а Калифорния повече от 30% на глава от населението, отколкото Вирджиния. Ню Йорк и Калифорния имат големи проблеми с бюджетния дефицит, а Вирджиния бележи излишък. По почти всички показатели за благосъстоянието на гражданите – доходите на населението, равнището на безработица и т.н., Вирджиния се справя по-добре от Калифорния и Ню Йорк. Неотдавна щатът Вирджиния беше обявен за „най-добър за бизнес.“ Само допреди няколко десетилетия, Вирджиния беше много по-бедна на база на доходите на глава от населението от Ню Йорк или Калифорния. Така че защо Вирджиния успя? Една от причините е, че законодателите във Вирджиния работят само няколко месеца в годината. Това се оказва достатъчно време, за да бъдат придвижени държавните дела, като в същото време ограничава възможността на законодателите да лансират безполезни и непродуктивни програми. Вирджиния също е благословена с по-компетентни губернатори (демократи и републиканци, които могат да служат само един мандат) и по-способни служители на изборна длъжност от Калифорния или Ню Йорк. Няма заместител на доброто управление, като казват Роналд Рейгън, Маргарет Тачър и други.

Тексас, Флорида и няколко други щата нямат щатски подоходен данък и са лидери в създаването на работни места. Други щати имат подоходен данък на ниво до 12% и губят работни места. Какво ви подсказва това? Когато чуете политиците в Калифорния, Ню Йорк и другаде да казват, че трябва да увеличим данъците, можете да бъдете сигурни, че са корумпирани или некомпетентни.

Успелите държави и щати не се опитват да решат проблема с прекомерните публични разходи чрез увеличаване на данъците, което само забавя растежа и прогонва бизнеса и работните места. Те намалиха разходите. Републиканците трябва да настоят Обама да изпълни обещанието си от президентската кампания – да преразгледа всеки разход и да премахне прахосничеството, измамите и неефективните програми, преди да се съгласят на увеличаване на тавана на дълга.

 

* Статията е публикувана за първи път във вестник „Washington Times“ в понеделник, 11 юли 2011 година. Оригиналният текст е достъпен тук. Преводът е с любезното позволение на автора. Преводът е на Явор Алексиев – стажант в ИПИ.

** Ричард У. Ран е старши сътрудник в Института Като и председател на Института за глобален икономически растеж. Той е председател на Консултативния съвет на ИПИ.


Свързани публикации.