Цитат на броя

“Законовите правила оказват влияние върху много хора по много различни начини. В едно общество толкова голямо и сложно като нашето, можем да бъдем сигурни, че прокарването или спирането на действието на някакъв закон ще направи положението на някои хора по-лошо, включително такива хора, които не са направили нищо, за което те биха заслужавали да им се влоши положението, и че ще направи положението на някои други хора по-добро, включително такива, които с нищо не са заслужили да им се подобрява положението. Как тогава някой може да реши какъв трябва да бъде законът?”

Това са уводните думи към глава втора на книгата на Дейвид Фрийдман “Правовият ред. Какво икономиката трябва да прави с правото и защо това има значение”. (David D. Friedman, Law’s Order: What Economics Has to Do with Law and Why it Matters, Princeton, New Jersey, Princeton University Press, 2000, p. 18)

 

 

 

 

© Коментарните материали от Прегледана стопанската политика са обект на авторско право. При използванетоим е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатватматериали от бюлетина (за абонамент: [email protected]).


Свързани публикации.