Браво на министрите

 

Вчера след правителственото заседание кабинетът съобщи, че се подготвя 15%-но намаление на заплатите на министрите, техните заместници и членовете на политическите кабинети. Това предложение е част от планираните действия във връзка с финансовата криза и цели да подготви добра фискална позиция за следващото правителство. Намалението ще бъде съпътствано от цялостно намаление на разходите, замразяване на бюджетните заплати и спиране на нови назначения с министерствата.

Популистко, предизборно или просто разумно, подобно предложение е най-адекватният механизъм за справяне с трудни икономически и финансови ситуации. Ето, че кризата предостави възможност за рационални действия от страна на управляващите, които при други обстоятелства най-вероятно не биха се случили.

Въпросът, който може би изниква в главата на всеки данъкоплатец, е защо сега се сетиха да оптимизират разходите в администрацията и трябва ли всъщност да има специален повод като кризата в момента. Все пак от началото на кризата в България частният сектор намалява заплатите и уволнява хора, а държавата не само, че продължаваше работата си в същия ход, а похарчи огромни суми в анти-кризисен план със съмнителни резултати.

Най-добрият сценарий за действия срещу кризата оттук нататък ще е:

  • Драстично свиване на държавните разходи, включително разходи, които могат да се отложат след утихване на кризата. В началото на годината ИПИ представи „План за растеж" в отговор на анти-кризисните планове на правителството, като само бърз поглед върху планираните разходи в програмните бюджети на министерствата открои абсолютно ненужни програми на стойност повече от 1,5 млрд. лв.
  • Ограничаване на намесата на държавата и подобряване на бизнес средата, за да може всеки предприемач да действа по най-добрия за него начин без оглед на политиката на държавата. Правителството трябва да избягва разходването на средства за анти-кризисни действия, а просто да не пречи на бизнеса да се справи в трудната ситуация.

Да видим по кой път ще тръгне България и дали управляващите ще съумеят да използват кризата по най-добър начин.


Свързани публикации.