АЕЦ „Белене“ – как да разберем руските намерения*

Тези дни руската страна за пореден път предложи да отпусне заем, с който да се финансира изцяло строителството на АЕЦ „Белене“. Представители на руската страна обявиха, че желанието им да отпуснат кредит за обекта показва, че те вярват в бъдещата рентабилност на „Белене“. Българското правителство обмисля въпроса и натовари консултанта да анализира предложението.

На пръв поглед, наистина изглежда, че щом руснаците са готови да отпуснат финансиране, това показва тяхната убеденост в смисъла от проекта за АЕЦ „Белене“. Обаче, всъщност не е точно така – всичко зависи от това как е структурирано финансирането и кой поема риска. От историята знаем, например, че руснаците са финансирали със заеми много заводи в България, много от които никога не са излезли на печалба – обаче заемите сме ги върнали, с лихвите.

Ако руската страна отпусне държавен заем на България, или заем с държавна гаранция, тогава всъщност рисковете за обслужването на този заем падат изцяло върху данъкоплатците. При такава ситуация, отпускането на заем от Русия показва, че самите руснаци не вярват в АЕЦ „Белене“ и затова искат българската държава да поеме риска.

Същото би било положението и ако руската страна отпусне заем на държавни компании като БЕХ или НЕК. По този начин, БЕХ или НЕК ще трябва да връщат заема, независимо дали Белене е печеливш проект или не. А тъй като говорим за монополни държавни компании, то рискът отново се носи от данъкоплатците и потребителите на ток. Подобно е положението и ако токът от АЕЦ „Белене“ се изкупува по фиксирана и непазарна цена.

Тогава как да разберем дали руснаците наистина вярват в АЕЦ „Белене“? Има начин. Можем да структурираме финансирането така, че то да бъде корпоративно, без държавни гаранции, обезпечения и скрито подпомагане.

Механизмът е прост. Държавната компания АЕЦ „Белене“ издава 30-годишни корпоративни облигации, които са необезпечени и негарантирани и носят умерено ниска лихва (4-6% годишно). В условията по облигациите се включва клауза, че лихвата и главницата се плащат само ако цената на тока е толкова ниска, колкото обещават руснаците и само ако компанията АЕЦ „Белене“ има печалба от продажба на ток на свободния пазар.

При такъв модел на финансиране, руската страна би поела всички рискове и ще получи плащания само ако АЕЦ „Белене“ е рентабилен проект. Ако руснаците са съгласни на подобен вариант на финансиране, тогава да заповядат. Ако не са съгласни, значи имат съмнения в проекта за Белене, колкото и да твърдят обратното.

* Статията е публикувана за първи път във в. Пари на 27 октомври 2011.


Свързани публикации.