Статии

АЛТЕРНАТИВЕН БЮДЖЕТ С НИСКИ ДАНЪЦИ ЗА 2015 ГОДИНА
12.12.2014 / Брой 710
За 12-та поредна години Институтът за пазарна икономика представя Алтернативен държавен бюджет с ниски данъци. Целта ни е да покажем, че е възможна различна фискална политика, която залага на стабилни публични финанси, реформи и растеж. Алтернативният бюджет за 2015 г. се фокусира върху овладяване на прекомерния дефицит в публичните финанси, децентрализация и развитие на регионите, както и реформа в здравеопазването.
Представяния на "Регионални профили: показатели за развитие" през декември
05.12.2014 / Брой 709
След като изследването "Регионални профили: показатели за развитие" 2014 беше представено на 11 ноември 2014 г., Институтът за пазарна икономика (ИПИ) организира серия от събития, посветени на неговото разпространение.
TTIP и "езикът на омразата"
Петър Ганев / 21.11.2014 / Брой 707
Дали TTIP в крайна сметка ще се случи и каква форма точно ще придобие никой не знае, но анти-TTIP кампанията в страната е наистина поучителна. Прегръдката между левите интелектуалци и радикалните зелени е очевидна, а аргументите им са силно манипулативни. Зад правилния словоред и красивите им думи обаче прозира "езикът на омразата" и чисто комунистическата идеология срещу свободата по принцип.
МФ: трябват реформи, но друг път
Калоян Стайков / 14.11.2014 / Брой 706
Актуализирането на бюджетната рамка е неизбежно, но за съжаление то продължава практиката пари да се наливат в нереформирани сфери, а ведомствата, в които се полагат усилия, да бъдат наказвани с по-ниски бюджети. МФ реално отчита необходимостта от реформи в мотивите към проекта за актуализация на бюджета, а министрите в настоящото правителство уверяват, че такива ще има в бюджета за 2015 г.
Downstream
05.12.2014 / Брой 709
Покрай обявеното от президента на Руската Федерация пренасочване на "Южен поток" у нас изплуваха много съмнителни тълкувания на случилото се. Но се забрави или не се каза най-важното: този проект тече надолу не само на картата, но e крайно безсмислен от стопанска и дори геополитическа гледна точка.
България в международните класации 2014: 90 мерки за икономически растеж
28.11.2014 / Брой 708
Представянето на България в международните класации за пореден път демонстрира липсата на осезаем напредък в подобряването на икономическата среда, повишаването на ефективността на публичните услуги, ограничаването на корупцията и като цяло - подобряването на условията за живот и бизнес в страната. При подобен застой перспективите за бъдещето не са оптимистични. Предизвикателствата пред политиците са огромни, а решаването им не може да се отлага, тъй като няма нито време, нито ресурси. Прегледът очертава необходимите стъпки за по-добро представяне на страната ни в бъдеще.
Петър Ганев vs Петър Волгин: За и против социалната държава
12.12.2014 / Брой 710
На 12 декември 2014 г. в "Студио 5" се проведе публичен дебат между Петър Ганев (ИПИ) и Петър Волгин на тема "За и против социалната държава". Дебатът беше организиран от Българско либертарианско общество и привлече сериозен интерес. Пълен запис на дебата може да видите тук.
Увеличаването на МРЗ – мечтата на синдиката и проклятието на пазара на труда
Зорница Славова / 05.12.2014 / Брой 709
Защо определянето и увеличаването на най-ниските работни заплати все още се приема за част от работата на правителството остава загадка. Договарянето на заплащането за труда е между работника и работодателя. Никой министър няма да извади разходите за по-високите заплати от джоба си, нито ще намери работа на някой, който е останал безработен заради това.
Пазарът на труда набира скорост
Явор Алексиев / 21.11.2014 / Брой 707
За трето поредно тримесечие броят на заетите в икономиката отбеляза ръст. По този начин 2014 г. се очертава като най-силната за пазара на труда от началото на кризата.
Структурната безработица в България от 2007 г. насам
Явор Алексиев / 12.12.2014 / Брой 710
Отиващата си 2014 г. мина под знака на спадаща безработица и увеличаваща се заетост. Въпреки че голяма част от населението все още едва ли е почувствало позитивите от очертаващата се благоприятна тенденция, тя е налице не само във водещите икономически центрове у нас, а и в някои от по-изоставащите райони на страната. В същото време пазарът на труда продължава да страда от сериозни структурни проблеми, а някои от лансираните от новото правителство политики застрашават темпа на неговото възстановяване.