Статии

Регионални аспекти от правителственото заседание
Петър Ганев / 19.09.2014 / Брой 698
Тази седмица правителството спря т. нар. регионална инвестиционна програма – така твърдят повечето заглавия в медиите, макар да става дума по-скоро за прекратяване на отделни проекти, а не на самата програма като такава.
Бедност и неравенствo в България
05.09.2014 / Брой 696
Наблюдава се относителна устойчивост при данните за бедността и неравенството, като в последните 5-6 години не настъпват големи промени – отчитайки и ефектите от тежката икономическа криза в този период. Това отново говори, че факторите са структурни и дълбоко вкоренени в обществото ни, а качествената промяна ще бъде голямо предизвикателство.
Новата ОСП – поглед към решенията на други страни-членки (част ІІ)
Николай Вълканов / 29.08.2014 / Брой 695
След като в предишния брой на бюлетина писахме за Литва, Финландия, Германия, Обединеното кралство и Франция, продължаваме с краткото представяне на решенията за прилагането на новата ОСП на останалите държави-членки, за които разполагаме с информация - Полша, Белгия, Португалия.
2014 – празнословие; 2015 – структурни реформи?
Петър Ганев / 06.06.2014 / Брой 683
През последната година България предприе контрапродуктивни стъпки в почти всички сфери – спря пенсионната реформа; „замете под килима” Закона за училищното образование; допълнително попречи на възстановяването на заетостта чрез неадекватната политика на пазара на труда и неработещите минимални прагове; популизмът тотално измести разума в енергетиката, където има очевидни дефицити и се трупат явни и скрити дългове; поразпусна и бюджетната дисциплина, макар все още бюджетът да се движи в някакви рамки.
Цената на банковото спасение
Калоян Стайков / 18.07.2014 / Брой 689
Случващото се през последния месец и половина в банковия сектор в България налага да се анализират внимателно възможните решения на казуса „КТБ”, отчитайки позитивите и негативите на всеки възможен подход. Целта на тази статия е да внесе малко повече яснота за възможните варианти, без да претендира за изчерпателност, тъй като всичко, което се случва в момента е базирано на допускания.
Общините имат право на дял от подоходното облагане
Петър Ганев / 12.09.2014 / Брой 697
Общините имат нужда от свеж ресурс за инвестиции – това е очевидно за всички. В момента структурата на фискалната политика в страната е такава, че неизбежно залага липсата на ресурс в общинските бюджети за инвестиции. Вече е въпрос на дискусии дали да се даде пълна свобода на общините да разполагат с преотстъпените приходи или, например, за първите години да важи правило, че тези пари могат да се харчат само за капиталови разходи и за покриване на задължения.
Ако бях главен прокурор
Красен Станчев / 05.09.2014 / Брой 696
Ако си преподавател или анализатор, но не разбираш материята, с която се занимаваш, съдбата ти е предопределена. Или ще те изхвърлят от академията, или студентите ще престанат да идват на лекциите, или публиката ще престане да обръща внимание на анализите ти. Рано или късно ще се наложи да смениш професията и да си изкарваш прехраната с по-малко интелектуални занимания. Ако съм главен прокурор, аз съм знаниев авторитет, независимо от това дали разбирам нещо от банки например или не.
Новата ОСП – поглед към решенията на други страни-членки
Николай Вълканов / 22.08.2014 / Брой 694
Решенията за прилагането на новата ОСП в България вече са взети и изпратени за одобрение в Брюксел. Интересно е да хвърлим един поглед и на другите държави в ЕС и схемите, които те са решили да прилагат.
Плоският данък ли е най-големият проблем на българската икономика?
Десислава Николова / 26.09.2014 / Брой 699
Плоския данък се превръща в удобната „дъвка” в предизборните дебати, която позволява да се бяга от наистина проблемните и трудни теми. Това, което статистиката до момента показва за пропорционалния (известен още като плосък) данък върху доходите, е, че той работи успешно вече повече от шест години: генерира постоянен ръст на приходите от този данък в бюджета и стимулира хората да работят повече и да декларират доходите си.
Енергетика и слухове: нова серия*
Красен Станчев / 15.08.2014 / Брой 693
Либерализацията е в полза на бедните. Досега тя се отлагаше, независимо от прокламираните леви и популистки идеи в управлението на страната от 2005 г. насам. Именно за да могат правителствата, които и да са те, да преразпределят проекти, инвестиции и капитал в енергетиката в полза на приятели или интереси на руски държавни компании.