Само губещи от картела на лекарите*

От Българския лекарски съюз обявиха решението си цената на частните прегледи да е не по-малка от 24 лева. Мотивът е, че така ще осигури необходимото качество на прегледите. Как се очаква прагът на цените да го даде не е особено ясно. Истината е, че на практика лекарите организират монопол. Всеки лекар е длъжен да е част от Българския лекарски съюз (БЛС), за да упражнява професията, а когато БЛС вземе решение за това колко да е цената на частно, всички са длъжни да се съобразяват. Ако БЛС беше взел решение, че минималната цена на прегледа трябва да е 50 лева, за да осигури необходимото качество, лекарите трябваше да се съгласят.

Ситуацията, в която всяко съсловие може да се организира по подобен начин и да създава монополи, неизбежно би генерирала

редица спорни и неефективни резултати,

защото се нарушава елементарната пазарна логика. Затова и Комисията за защита на конкуренция се самосезира и започна проверка. Лекарите обаче изтъкват довода за адвокатскта професия и минималния праг на услугите там. Липсата на логика в прага на цените на услугите за адвокатите изобщо не налага разпространение на безмислието на един праг.

В момента цената на частен преглед варира според мястото, лекаря и специалността. В големите градовете цените са по-високи, а в малките – значително по-ниски от определената от БЛС минимална цена от 24 лева. Това означава, че повишаването на цената ще доведе до колебание при потребителя дали да плати 24 лева за преглед или да ползва направление. Така на практика, лекарите няма да спечелят, а напротив ще загубят пари. Повдига се отново темата за това как намалените средства ще повишат качеството.

Друг е въпросът

доколко самите лекари биха спазвали подобна мярка

Медиците от по-малките населени места имат сериозната мотивация да нарушават прага, за да не загубят пациенти. А това ще ги доведе до укриване на брой лекувани пациенти, до нарушения в и без това усложената система на отчитане на лекарите и като цяло до допълнителен хаос в системата. Още повече, че първоначалната идея предлагаше лекарите по собствена преценка да не взимат такса, което неминуемо ще доведе до допълнителни неясноти както от страна на лекарите, така и на пациентите.

В началото на миналата седмица предложението беше лекари, които не спазват новите разпоредби, да бъдат наказвани с глоби и дори с временно отнемане на лекарските права. Сега здравият разум започна да надделява и се стигна до идеята минималния праг да е препоръчителен. Най-доброто решение, обаче е, двете пряко заинтересовани страни – пациент и лекар – да имат свободата сами да определят на доброволен принцип каква да е цената. Само конкуренцията между различните лекари за пациенти може да доведе до подобряване на услугата. Противно на твърденията на БЛС, картелните споразумения винаги водят до неефективно използване на ресурсите – най-често крайният резултат е по-ниско качество на предлаганото благо на по-висока цена. Разбира се, БЛС няма да платят за недалновидността и погрешните си решения. Цената ще бъде прехвърлена изцяло върху нас, потребителите.


* Статията е публикувана за първи път в Аргументи БГ на 27 април 2011 г.

 


Свързани публикации.