Законодателната конкуренция води до страхотни неща!

 

Народните представители не успяха да проумеят икономическата логика зад внесените преди няколко месеца от депутата Мартин Димитров предложения за промени, касаещи изискването за минимален капитал при стартиране на бизнес и по-специално за регистрация на ООД. Идеята е свързана с намаляването на изискуемия капитал от 5000 лв. до 500 лв. В крайна сметка тя не беше приета. Въпреки това бяха предприети положителни стъпки в процеса на административното облекчаване на стартиране на нов бизнес – парламентът прие създаване на ООД  реално да се внасят 35% от 5000 лева (т.е.1750 лв.). Преди промените задължението възлизаше на 70% от изисквания минимален начален капитал (т.е. 3500лв.).

Поради чисто политически или още по-добре, поради чисто икономически причини, водени от рационалната мисъл през изминалите дни, министър Петър Димитров подхвърли в медийното пространство, че правителството може и да размисли концепцията за минималния капитал и евентуално да се стигне до още по-голямо (по-голямо от предложението на депутата Мартин Димитров) намаление, като визира сумата 100 лв.

Всичко това (наистина) ни кара да вярваме, че по-добрата политика за българския предприемач ще се случи и то в доста близко бъдеще. Тук е мястото да предложим да пречупим психологическата бариера на политиците и да преповторим предложението на ИПИ за цялостно премахване на минималния капитал за стартиране на бизнес. Разликата е нищожна от 100 (та дори и от 500 лв.) до 0 лв. Премахването на изискването ще спести, както:

  • разходи за съобразяване с административни изисквания, така и
  • транзакционни разходи, свързани с намирането, уговарянето и администрирането на законово-дефинираната сума пари, необходима за стартиране на бизнес (както е известно предприемачите взимат на кредит пари, за да регистрират фирма или пък събират от приятели и роднини) и др.

Освен това премахването на изискването за минимален капитал ще помогне за:

  • развитието на предприемачеството. Младите хора с идеи ще имат по-добра среда за реализация и повече мотивация за развитие;
  • ще могат да се реализират пропуснати ползи за фиска от гледна точка на данъчни и неданъчни приходи;
  • развитие на потенциала на икономиката като цяло и др.

А що се отнася до отговора на група политици за „негативните ефекти" от премахването на минималния капитал, то ИПИ е обяснило достатъчно издържано опровержения на тезите, че нямало да може да се защитят кредиторите на фирмите и т.н. За да си припомните дискусията, можете да видите тук и тук.

Накрая бих искал да завърша с изразеното си силно положително възприятие на идейната (и логически правилната) еволюция на хората, от които зависи реализирането на тази политика.


Свързани публикации.