Среща в Икономическата библиотека – Георги Стоев за Бастиа (19 май 2011)

ИКОНОМИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА

http://library.ime.bg/

 

ви кани на среща-дискусия на тема:

 

„ФРЕДЕРИК БАСТИА –

210 ГОДИНИ СЛАВА, НЕПРИЕМАНЕ, НЕИЗВЕСТНОСТ И ВЛИЯНИЕ“

 

Лектор – Георги Стоев

 

Къде? – Икономическата библиотека – бул. „Патриарх Евтимий” 22, ет. 3

Кога? – На 19 май (четвъртък) 2011, в 18.00 часа 

 

Клод Фредерик Бастиа (1801-1850) e френски либерален икономист, писател, законодател, защитник на свободната търговия и свободата на предприемачеството, които според него са решаващите условия за установяването на социална хармония.

Своите трудове Бастиа пише в навечерието и в разгара на „Пролетта на народите” – революциите, които разтърсват Европа през 1848-1849 г.: Икономически софизми (1845), Законът (1850), Икономически хармонии (1850). Пет от най-известните му произведения: „Държавата”, „Законът”, „Собственост и закон”, „Това, което се вижда, и това, което не се вижда”, „Петиция от производителите на свещи” на български език са публикувани в сборника, озаглавен „Държавата”

Фредерик Бастиа с основание е посочван за предвественик на австрийската икономическа школа. Неговите идеи са видими в теориите на такива видни икономисти като Лудвиг фон Мизес, Джеймс Бюкенан и Вилфредо Парето.

 

Георги Стоев е управляващ съдружник в Индъстри Уоч Груп – водещ изследователски център в областта на икономиката и икономическата политика в България, който основават в началото на 2004 г. заедно с Лъчезар Богданов и Асенка Христова.

Образованието си получава в Английската гимназия в София, Университета в Лувен (Белгия), а след това и в ИПИ, където започва професионалната си кариера.

Стоев е част от кръга икономисти, които през последните десетина години упорито настояват за ниски данъци, пропазарни реформи, минимално държавно присъствие в стопанството. В момента живее в Пловдив. Заедно с д-р Фридрих Баерзакс „списват” Вот Х – сайт за политическо и икономическо ориентиране.

 

Местата са ограничени. Моля да потвърдите присъствието си до 18 май 2011 (сряда), на e-mail: [email protected]

 

Библиотеката е съвместна инициатива на Института за пазарна икономика и Българската макроикономическа асоциация и се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България.


Свързани публикации.