Швейцария каза ДА

 

Швейцарците гласуваха на референдум и допуснаха българи и румънци до трудовия си пазар. Самата новина за провеждането на референдум (какъвто и да е било той) звучи малко странно в България. На нас досега не ни се е случвало подобно нещо, поне в национален мащаб. Наскоро дори имаше дискусия в парламента и беше решено, че са нужни 600 000 подписа за да бъде предизвикан референдум от хората. Всъщност, точно по подобен начин беше свикан и референдумът в Швейцария – чрез събирането на… 50 000 подписа. Излишно е да казваме, че населението на двете страни е сходно (като брой хора). Очевидно, в Швейцария са по-склонни да вярват, че властта произлиза от хората, а не само от избраните в парламента.

Въпреки финансовата криза и надигащата се вълна от протекционизъм, хората решиха да отворят трудовия си пазар и за нас. Този факт е наистина интересен, особено като се има предвид, че някои страни-членки на ЕС продължават да ограничават свободното движение на работна сила от България и Румъния. Дали вотът в Швейцария не трябва да послужи като червена лампичка за българските управници – в крайна сметка вече сме пълноправни членове на ЕС и сме в правото си да защитаваме националните интереси. Българските граждани са и европейски такива, и съответно имат правото да работят свободно на територията на ЕС. Въпреки това, почти не се е чуло някакво адекватно мнение по темата, да не говорим за заемане и отстояване на твърда позиция.

Всички аргументи, било то морални или икономически, са в наша полза. Всъщност, дебатът за и против свободното движение на работна сила в ЕС е на практика спечелен в полза на свободното движение. Единствената причина всичко това да не се случва в пълна сила за българските граждани е фактът, че в рамките на ЕС е оставено място за компромиси – за преходни периоди, временни ограничения и т.н. Тази практика обаче е порочна и трябва да бъде заклеймена като такава от всички българи (включително политици). Когато говорим за свобода, равноправие или справедливост няма място за преходни периоди. Подобна позиция може и да не е изцяло юридическа издържана, но това не пречи да имаме мнение.


Свързани публикации.