“Новите” стари, но добри данъчни идеи

Подобно на повечето новоучредени партии ГЕРБ представи икономическата си програма или поне част от нея, доколкото идеите не обхващат подробно всички сфери на икономическата политика. Данъчните предложения породиха най-силни вълнения и редица коментатори изразиха мнение, че са напълно неосъществими. Може би това се дължи на липсата на информация как смята партията да оптимизира разходите, което да докаже, че държавният бюджет може да е балансиран и при така предложените данъчни промени.

ИПИ нееднократно е показвал как такова балансиране е осъществимо на практика.

Преди всичко трябва да кажем ясно, че, независимо кой предлага намаление на данъците, ние ще го подкрепим.

В държавната сфера има толкова резерви за съкращаване, толкова излишни редовни харчове, че е напълно възможно понижаване на данъчната тежест категорично и веднага. Проблемът е доколко тези идеи ще имат шанса да бъдат осъществени и дали ще се приложат на практика ако ГЕРБ е на власт. Това обаче, е въпрос на политическа воля и решителност, а сега не обсъждаме това.

Интересно е да се сравнят повечето от предложенията на ГЕРБ и идеите на ИПИ от представения Алтернативен бюджет с ниски данъци за 2007 година (публикуван на Интернет страницата на ИПИ) през ноември 2006. Няма да си правим този труд тук, защото всички, които следят нашите изяви и идеи, ще открият приликите. По-важното изглежда е какви са реакциите на различните икономисти.

Тези от левия спектър са твърдо против – явно те не искат да има по-високи пенсии, не искат по-ниски данъци, не искат малка, ефективна и мотивирана с високо заплащане държавна администрация. Изглежда, че не искат и чужди инвеститори, които да влагат парите си в България, не искат и модерно здравеопазване и образование.

Икономистите от десния спектър като цяло подкрепят повечето предложения, но май са предпазливи по повод това доколко практически осъществими са идеите за намаляване на данъците. Може би те изхождат от собственото си поведение, което по време на управлението им не беше съвсем ясно съсредоточено върху намаляването на данъчната тежест. Въпреки това като цяло изказванията са добронамерени, защото, ако беше обратното, щеше да има разминаване между сегашните им предложения в парламента и икономическите им програми от последните избори.

До момента, в който евентуално ще имаме шанса да видим доколко сериозни са намеренията на ГЕРБ за намаляване на данъчното бреме в България, вече има последици от водената политика от сегашното правителство – прекалено малко увеличаване на пенсиите, комбинирано с постоянно нарастване на разходите за отбрана, администрация и др. подобни.

Друг факт от седмицата е и гласуваното от комисията по бюджет и финанси увеличение на максималния осигурителен доход до 1 500 лв., а не 1 400 лв. каквото беше предложението на НОИ.

Това на практика означава, според един заместник министър на финансите (министерството не подкрепя такова увеличение), че “по-големите приходи в бюджета ще увеличат с 30 млн. лв. сумата, която държавата преразпределя, с което ще бъде надхвърлено ограничението тя да администрира до 41% от БВП”.С други думи, държавата пак ще събира огромни суми от данъкоплатците, но няма гаранции, че това ще се отрази значително на пенсиите примерно защото са предвидени високи разходи за 2007 за всякакви политики, а и очакваният излишък ще се похарчи за спасяване на неефективни структури и системи както вече се случва и тази година.

Като цяло обаче хубава новина е появяването на още една партия, която иска ниски данъци. Колкото повече хора осъзнават, че това е добре за всички, толкова по-вероятно е това намаление да се случи по-скоро. Защото няма време за чакане.

     


Свързани публикации.