Данъчни новости – октомври 2007

1. След одобрението от двете камари на парламента, президентът на Чехия Вацлав Клаус също подписа закона за фискалната реформа.

Според закона от 2008 година се въвежда плосък данък от 15% вместо досегашната таблица с максимална ставка от 32%. Данъкът ще бъде намален допълнително до 12% през 2009 година. Намалява се и облагането на печалбите – от 24% сега на 21% през 2008 година и на 19% през 2009 година.

Реформата в Чехия довежда експанзията на плоския данък до центъра на Европа. Очаква се поне още 3 други страни да въведат плосък данък през 2008 година след като рекордни пет страни го направиха през 2007 година. Така се очертава през 2008 година повечето нови членки на ЕС да са въвели плосък данък.

2. Румъния ще намали осигуровките с 6 процентни пункта от началото на 2008 година, въпреки дефицита в държавния бюджет. Причината е, че осигурителната тежест е твърде висока, около 46% от заплатата. Полша също ще намали осигуровките – с 4 процентни пункта от началото на 2008 година.

3. Швеция ще намали облагането на доходите с 1.6 милиарда долара, според приетите от правителството планове за фискална реформа. Целта е да се намали данъчното бреме и да се увеличат стимулите за труд, което да върне 200 хиляди души на пазара на труда до края на мандата на правителството.

4. Заради въведения 10% данък върху печалбите България се нареди сред топреформаторите в класацията на Световната банка за правене на бизнес. Според ръководителя на колектива, който изготвя годишния рейтинг, въвеждането на плосък данък от 10% през 2008 година също ще се отрази позитивно на класирането на България.

5. Тайван планира да намали рязко облагането на печалбите – от сегашните 25% на 16.5% или по-малко. Целта е данъчното облагане да се изравни до нивата в Хонг Конг, която е най-успешната икономика в региона.

6. За последните 10 години ставките по корпоративните данъци в Европейския съюз са намалени с около една трета. Същото се случва и в световен мащаб. През следващите години това ще продължи, доколкото поне няколко страни предвиждат намаление през 2008 – Чехия с 3 процентни пункта, Германия с 9 процентни пункта, Македония и Албания въвеждат 10%-ова ставка.

7. Според Евростат през второто тримесечие на 2007 година 27-те страни от ЕС са отбелязали среден темп на реален икономически растеж от 2.8%. Най-висок растеж има в Латвия (11.3%), Словакия (9.4%), Литва (7.7%), Естония (7.3%). И четирите страни с най-висок икономически растеж са въвели плосък данък върху доходите със сравнително ниски ставки. Най-нисък икономически растеж има в Дания (0.6%), Франция (1.3%) и Португалия (1.6%). Дания е страната с най-висок данък върху доходите в ЕС – максималната ставка е цели 59%.

8. Двама европейски комисари публично спорят за ползите и разходите от въвеждането на единна корпоративна данъчна основа в целия Европейски съюз. Комисарят по данъчните въпроси Ласло Ковач – който е бивш високопоставен комунистически функционер от Унгария – подкрепя идеята. Комисарят по вътрешния пазар Чарли Маккрийви – който е бивш успешен финансов министър на Ирландия – е против идеята. И двамата твърдят, че защитават конкуренцията, пазара и просперитета на Европа.


Свързани публикации.