Въпросник към правителството по проект за бюджет за 2007година

Конкретни въпроси

1. Какво е развитието на основните медицински и икономически показатели,характеризиращи дейността на лечебните заведения, които да свидетелстватза напредък в повишаването ефективността на здравната система (както е посоченов доклада)?

2. Направена ли е приблизителна количествена оценка на ползите за обществотоот здравната политика, която ще се провежда през 2007 г.?

3. Каква е политиката по отношение на свръх капацитета от болнични леглаи персонал в някои региони? Как ще се извърши оптимизирането на здравнатамрежа?

4. Как ще се реши проблемът с просрочените задължения на болниците? Каквидействия се предприемат, за да не възникват подобни дефицити в бъдеще?

5. Ще бъдат ли приватизирани болници?

6. Защо парите за здраве отиват в монополна здравна каса?

7. Допусканията в макропрогнозата са за средна цена на петрола от 65-66щатски долара за барел. Какви ще бъдат последиците за бюджета ако тази среднацена достигне 75 щатски долара за барел?

8. При изготвянето на бюджетната прогноза имплицитно се допуска, че дефицитътпо текущата сметка на платежния баланс представлява основен риск пред българскатаикономика. Как въздейства политиката на бюджетен излишък и взети ли са предвидефектите върху предлагането от нея?

9. Как ще се отрази строежът на АЕЦ „Белене” върху публичния дълг? Ще сеналожи ли промяна в политиката по дълга заради този проект?

10. До каква степен увеличаването на вътрешния публичен дълг влияе върхулихвените проценти в страната?

11. За какво ще се използват средствата от фискалния резерв?

12. Ще продължи ли реформата в пенсионната система, за да може тя да станефинансово стабилна и устойчива в дългосрочен план /ще нарасне ли делът напенсионната вноска в частен фонд след 2007 година/?

13. Докога приходите в бюджета ще се подценяват и ще се реализират излишъцивместо да се намалява данъчната тежест?

14. Защо разходите за отбрана в България са на трето място в цяла Европа?

15. Защо данъчното бреме е толкова високо – най-високо сред новите страничленки?

16. Защо държавните разходи са над 40% от БВП при положение, че в страникато Ирландия с висок икономически растеж те са по-ниски?

17. Защо данъкът върху доходите е два пъти по-висок от данъка върху печалбата?Защо осигуровките са над 3 пъти по-високи?

18. Кога ще станем свидетели на закриване на програма или институция, ане само на откриване на нови такива?

19. Кога ще има наистина програмно бюджетиране, а не само опити за такова?

20. Кога ще има фискална децентрализация и реално прехвърляне на праваи задължение към местните власти?

21. Кога ще започна да се прави оценка на ефективността на разходите -както предложи и премиерът?

22. Защо в програмните бюджети на министерствата няма данни за 2005 година?(не може да се прави съпоставка)

23. Защо в програмите на повечето министерства няма анализ на ситуациятаи обосновка, което да е причина за наличието/продължаването на дадена програма?

24. Защо за някои програми (министерство на труда например) успешни програмиполучават допълнително средства? (отчетеното намаляване на безработицатане означава ли нужда от по-малко средства)

25. Защо по повечето програми има нарастване на щатните бройки?

26. Защо приходите от собственост на повечето министерства нарастват? (несе ли предвижда приватизация и продажба на държавно имущество)

27. Защо е удължен срока за завършване на проекта за Имотен кадастър домарт 2008 г.?

28. Защо поставените цели за повечето министерства са толкова ниски?

29. Защо няма поставена цел за намаление на осигуровките за 2007 г.?

30. Къде може да бъде открит програмния бюджет на Министерство на държавнатаадминистрация и административната реформа (МДААР), след като в доклада забюджет 2007 г. на стр. 90 е изрично записано, че МДААР прави пилотен програменбюджет /на всички други министерства програмните бюджети са качени на страницатана Народното събрание http://www.parliament.bg/pub/budget2007//?

31. Кога се очаква актуализацията и подобрение на функционирането на единниярегистър на заетите в държавната администрация – чрез новия регистър щемогат ли да се правят справки във всеки един момент за общия брой на заетитев държавната администрация, както и по отделни структури и звена на администрацията- министерства, комисии, изпълнителни агенции и т.н.?

32. Къде могат да бъдат видни резултатите от започналата през 2006 г. реформав държавната администрация?

33. Защо в проектобюджет 2007 не са заложени мерки за “оптимизиране численосттана персонала в държавната администрация”, както това беше изрично посоченов бюджет 2006 – това означава ли, че вече са постигнати поставените целии индикатори за оптимизиране на персонала в държавната администрация?

34. Къде може да бъде намерена информация за новите длъжности в държавнатаадминистрация, които се налагат поради създаване на нови звена и структури,свързани с администриране на фондовете от ЕС, прилагане на ОСП (Общата селскостопанскаполитика), хармонизиране на законодателството на България с това на ЕС –например къде може да се получи информация за броя на заетите в Разплащателнатаагенция и в Интервенционната агенция към Министерство на земеделието и горите?

35. Според проектобюджета областите, които ще получат основна част от публичнитеинвестиции през следващите няколко години, са:

1 работна сила;

2 земеделие;

3 транспорт и околна среда.

Защо са избрани тези направления?

36. Какви са програмите и конкретните идеи, които ще бъдат финансираничрез публични средства в тези области? В споменатите публични инвестициивключват ли се сумите от еврофондовете и програмите на ЕС или става въпросза средства от националния бюджет?

37. Концепцията за “ефективното и ефикасно използване на публичните финанси”не е пояснена от практическа гледна точка – каква е конкретната идея, коятоевентуално ще се реализира; ще се създаде ли подкомисия към парламента,която ще следи изразходваните средства в министерствата; как ще опериратя от функционална гледна точка; кой ще я администрира?

38. Заетите в бюджетната сфера през 2007 г. ще достигнат 490 хил. душиспоред стр. 36 от доклада за бюджет 2007 ? На какво се дължи увеличениена заетите в публичната сфера, тъй като по данни на НСИ към м. септември2006 г. заетите в бюджетните организации и фондове, управлявани от държавата,са 443 096 души.

39. Приватизация на държавни дружествата, оптимизиране на персонала в държавнитеструктури не следва ли да доведат до намаление на заетите в бюджетната сфера,а не до тяхното увеличение?

40. Предвижда се допълнителна субсидия от държавата от 20 млн. лв. за държавнотопредприятие “Железопътна инфраструктура” ЕАД и отпускане на държавно гарантиранкредит за БДЖ, отделно от субсидията от централния бюджет за компанията.До кога ще продължават и дори ще се увеличават помощите от държавния бюджетза губещи бюджетни предприятия като БДЖ и “Железопътна инфраструктура” безда се предприемат конкретни действия за оптимизиране на разходите и по-ефективноуправление на ресурсите?

41. Според проектобюджета основните рискове от фискална гледна произтичатот “недовършени структурни реформи” в секторите здравеопазване, образование,пенсионна система и социално осигуряване. Като противодействие на тези рисковее записано предприемането на следните мерки: преминаване от “социални помощи”към „инвестиции в обучение и квалификация” и „инвестиции в социални услуги”.Представените мерки и програми по същество не представляват реформиранена секторите в сферата на социалното и пенсионно осигуряване и здравеопазване.Има ли анализ “разходи-ползи” и представени разчети как програмите на социалнотои здравното министерство ще намалят фискалния риск за бюджета в краткосрочени дългосрочен план?

42. Къде е доказано, че програма 5.1. (а и за всички останали) “Запазванеи възпроизводство на идентичността и културата на българските общности задграница” от програмния бюджет на Министерството на външните работи, трябваизобщо да съществува и за нея да се отделят голяма част от предвиденитепо перо “Общи служби” 132.9 млн. лв.?

43. Защо разходите по същото перо нарастват с над 68,2 % само за една година.

44. Как и по какъв начин ще функционират и взаимодействат новосъздаденитезвена към министерството на финансите, които ще отговарят за успешното управлениена европейските фондове?

45. Навсякъде се споменава думата „максимално” усвояване на средстватаот ЕС, но какъв е приблизително предвидения им процентен размер (имайкив предвид, че страната ни реално ще започне процеса на усвояване към вторатаполовина на 2007г.) ? Този въпрос е важен от гледна точка на ефективносттана последващия контрол от страна на правителството и парламента. Трябвада има някаква отправна точка, която да служи за база за сравнение и анализив края на бюджетната 2007 година.

46. Въпросът с ефективността на използваните средства от евро-фондовете– никъде в проектобюджета, а и в доклада на министерството на финанситене се детайлизира, какви са критериите за ефективност?

47. Какви ще са методите и похватите чрез които ще се извършват процесана обезпечаване на изваждането от експлоатация на 3 и 4 реактор на АЕЦ Козлодуй.

48. Трябва ли да има увеличение на „функциите, ролята и отговорностите”на държавата в областта на селското стопанство, както се предвижда в проектобюджета?

49. За т.н „местни дейности” на общините се отпускат средства в размерна 7.6 млн.лв. за опазване на селскостопанско имущество, отглеждане на животнии пр. Трябва ли държавата да изземва функциите на частните предприемачии да разходва средства от данъкоплатците за такъв род дейности?

50. Предвиждат се средства в размер на 6.3 млн.лв. за обезпечаването наизпълнението на дейностите на Държавната агенция по туризъм, в т.ч. и развитиетона политики насочени към рекламиране на България, като туристическа дестинация.Не трябва ли държавата да се оттегли от неприсъщата и роля и да остави частниятсектор да се справи по-най ефективния начин с възникналите предизвикателства?

 

 

 

 


Свързани публикации.