Представяме ви: Предложения за намаление на осигуровките

На 24 октомври лидерът на СДС Надежда Михайлова предложи намаление на осигурителната тежест от 42.7% на 10%:

1. Основания. Облагането на труда е високо. Осигуровките се плащат от всички без необлагаем минимум. Бремето е най-голямо за средната класа и работещите с по-ниски заплати, деформира се пазарната среда и се намалява благосъстоянието.

2. Предложение. Намаляване на осигуровките от 42.7% на 20% с тенденция да достигне 10% в края на един следващ управленски мандат; увеличение дела на частната пенсионна система.

3. Финансиране. Бюджетни излишъци, по-високи приходи от акцизи заради ЕС, административна реформа и съкращаване на бюрокрацията, оптимизиране на разходите за издръжка, довършване на реформите в публичния сектор и намаление на субсидиите, засилване на публично-частното партньорство, намаление на "сивата икономика" и ръст на доходите.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев предложи намаление на осигуровките до 15% /без здравните осигуровки/, т.е. до 21% с включени здравни осигуровки. Въпреки че според г-н Данев тази реформа ще струва около 1.5 милиарда лева, той твърди, че повечето от тези пари ще се върнат обратно в бюджета заради намаление на сивата икономика и увеличение на приходите от данъци. Остатъкът от 270 милиона лева да се покрие от бюджетния излишък, предлага г-н Данев.

Председателят на надзорния съвет на НОИ Иво Прокопиев предложи прехвърляне на 3 милиарда евро от фискалния резерв в НОИ и използване на приходите от управлението на тези средства за намаление на осигуровките с 10% и увеличение на пенсиите с 10%.

 


Свързани публикации.