Институт за пазарна икономика подкрепя становището на Институт Бруно Леони (Торино, Италия)

Решението на френското правителство да одобри сливането на компаниите "Газ дьо Франс" и "Суец", за да попречи на офертата от италианската компания "Енел" , както и съпротивата от страна на испанското правителство за придобиването на "Ендеса" от германската група "Е.ОН" не са необикновени епизоди. Въпреки слабостите на енергийната политика на ЕС страните-членки се опитват да затворят вътрешните си пазари с цел да защитят компаниите, които контролират или с които са свързани. Не само, че подобна практика разбива мечтата за икономически интегрирана Европа, но най-вероятно ще има твърде негативен ефект върху потребителите.
Ние вярваме, че лидерите – хората, които определят общественото мнение, и обществеността в голямата си част заслужават да знаят за късогледството на сегашната политика, която застрашава конкурентността на нашите компании и стабилността на икономиката ни в името на потенциални краткосрочни облаги. Затова ние призоваваме Европейската комисия и националните правителства да насърчат в по-голяма степен икономическата интеграция, особено що се касае до стратегически сектор като енергетиката. Измерението на този пазарен сегмент, всъщност, се разпростира върху цяла Европа и не може да се ограничи в национални граници.
По-конкретно – ние призоваваме Европейската комисия и националните правителства да предприемат следните мерки:
• Да премахнат бариерите пред консолидацията на европейските компании, като правителствата не се намесват и не възпрепятстват придобиването на национални компании от чуждестранни дружества.
• Да се продаде мажоритарният дял от енергийните компании, които са държавна собственост.
• Да се отворят всички вътрешни пазари, за да се подпомогне развитието на истински вътрешен европейски пазар.

Само тези мерки ще позволят на Европа да създаде на глобалните пазари силни играчи, които могат да се съревновават, да създават иновации и да успяват.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Свързани публикации.