Среща-дискусия в Икономическата библиотека – Алекс Токарев за Хайек (22 юни 2011)

ИКОНОМИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА – МЯСТО ЗА СРЕЩИ И ДИСКУСИИ

http://library.ime.bg/

 

АЛЕКС ТОКАРЕВ ЗА „УРОЦИТЕ НА ХАЙЕК”

 

Читател на Икономическата библиотека е „виновникът” да се запознаем с Алекс Токарев, да го поканим да бъде наш гост и да се насладим на 22 юни 2011 г. на една увлекателната, професионално изнесена лекция, провокирала интересна дискусия.

Жегата в София и неприключилата сесия в някои университети не попречи на изкушените да чуят още нещо за Хайек, да се съберат в библиотеката. Алекс беше приятно изненадан от този видимо голям интерес.

Алекс Токарев е роден и израства в България. Промените в бившите социалистически държави през 80-те години на ХХ век, в т.ч. и в България, го обнадеждават, че „пътят към робството” ще бъде изоставен и страната ще се реформира, ще отворите вратите за Свободата.

Сравнително бързо разбира, че процесът ще е твърде продължителен и тогава решава да замине за САЩ – обетована земя на свободата. Определящ себе си като либерален икономист, приел кредото на Нобеловия лауреат по икономика Милтън Фридмън, синтезирано в книгата му „Свобода на избора”, търсещ опора и в християнството, Алекс е твърдо решен, че трябва да отстоява позициите на свободния пазар, на правото на свободен избор в името на бъдещето, в името на децата и внуците…

Фокусът на лекцията на Алекс бяха „уроците” на Хайек, извлечени от неговата книга „Пътят към робството”, публикувана през 1944 г.

Преподавателят от Кингс Колидж запозна публиката с основната задача, която Хайек си поставя в публицистичната си книга – да се бори с идеите и практиката на тоталитаризма и планирането. Пишейки книгата, Хайек визира двете големи сили, с тоталитарно управление, по това време – фашистка Германия и Съветския съюз на Сталин, но от отдалечеността във времето би могло да се каже, че тези заплахи са реални и днес и то не само при  тоталитарните и авторитарни режими на  управление. 

Основаните заплахи за човешката дейност, австрийският икономист вижда в планирането, в икономиката на благосъстоянието и в централизираното   преразпределение, подчерта „българо-американският” последовател на австрийската икономическа школа.

Лекцията беше богато илюстрирана с примери от действителността, от „икономически стоп-кадри” от Европа, САЩ и Африка, с които Алекс Токарев онагледяваше теорията на Хайек и/или опровергаваше кейнсианството.

 

Интересът към лекцията се прояви и в многото въпроси, отправени към лектора, от разговорите с него след официалния край – за инфлацията и дефлацията, защо в България не успяваме с реформите…

Интересът се изрази и във факта, че нашите гости, заинтригувани от идеите на Хайек, разгледаха богата ни колекция от негови книги, а трите екземпляра от „Пътят към робството”, на английски език,  се „взеха” за четене на момента.

На финала Алекс Токарев обеща, че и догодина ще бъде наш гост, когато ще представи икономическите идеи на своя „кумир” Милтън Фридман.


Свързани публикации.