Глас народен, глас в пустиня… глас за 100 000 лева!

Трябва ли да има данъчни облекчения за тези, които упражняват правото си на глас? Този въпрос се завъртя в медийното пространство и предизвика разнопосочни реакции. Общо взето идеята е всички гласували да внасят с 10% по-малко данък общ доход, като така за тях данъчната ставка ще бъде 9%, а не нормалните 10%. Възприемането на подобни финансови стимули за гласуване обаче е изключително спорна идея.

На практика, подобна мярка спокойно може да се разглежда като един вид купуване на гласове. Разбира се, то не е обвързано с конкретна партия или идея, но все пак дадени хора ще бъдат подтиквани единствено от финансовата изгода, за да дадат своя вот. По този начин ще се прикрие и един друг проблем – тоталното разочарование от българските политици, което резултира в много ниска избирателна активност и пълна незаинтересованост на хората. По-високата активност, породена от тези финансови стимули, ще прикрие това разочарование сред избирателите. Не е за пренебрегване и възможността за появата на произволни гласове, чиято единствена цел ще е въпросното облекчение.

Какъв обаче е размерът на облекчението, тоест цената на всеки един глас? Очевидно за различните хора и размера на облекчението ще е различно в зависимост от техния доход. За някои тези 10% от дължимия данък ще се равняват на около 50 лева на година. Тази сума звучи добре и на практика е близка до сумите, за които се говори, че се търгува един глас в момента. Разбира се, това по никакъв начин не може да спре хората отново да продадат своя глас и да дублират тази сума. Не така обаче стоят нещата при най-богатите българи. Според данни на Националната агенция по приходите (НАП) през 2007 г. четирима българи са платили над 1 милион лева данъци върху доходите. Това означава, че ако изборите бяха през 2007 г. и това правило беше в сила, то тези четирима избиратели щяха да получат по минимум 100 000 лв. за това, че са гласували. Ето това вече е сериозен стимул да упражниш вота си. Тук трябва да отбележим, че този данък е заплатен при старата най-висока ставка от 24%, но дори и при моментния десятък, сумата ще изглежда впечатляващо. При това говорим за сума на година, тоест тя най-вероятно ще се изплати в четирикратен размер при пълен мандат.

През последните години данъчната система в България се движеше изцяло в посока на опростяване. Предложената мярка по никакъв начин не кореспондира с тази тенденция и със сигурност ще усложни неимоверно работата на данъчните власти. Като прибавим към това и всички негативни странични ефекти от по-високата избирателна активност, породена единствено от тези финансови стимули, и фактът, че дадени хора ще получат огромни суми за своя вот, можем спокойно да твърдим, че подобно решение ще е меко казано грешна стъпка.

 

 


Свързани публикации.