IME

Покана: Хосе Пинера в България през октомври

19.09.2008

Институтът за пазарна икономика

има удоволствието да ви покани на

публична лекция на английски език

на

Хосе Пинера

ХВАНИ БИКА ЗА РОГАТА

Битката за пенсионната реформа в Чили

06 октомври 2008, Софийски университет, Ректората, 18.30 ч.

83 зала

(на входовете на университета ще ви очакват представители на ИПИ, за да ви упътят)

По покана на Института за пазарна икономика в България пристига Хосе Пинера.

José Piñera

Роден на 06 октомври 1948 година в Сантяго, Чили, Пинера е архитект на първата частна пенсионна система, основаваща се на лични пенсионни сметки.

Като министър на труда и социалното осигуряване на Чили от 1978 до 1980 година и на минната дейност през 1981 година той е отговорен за три ключови структурни реформи: приватизацията на пенсионната система, трудовия закон и възстановяването на права на частна собственост в минното дело.

Повече информация за реформата можете да намерите на страницата на ИПИ (http://www.ime.bg/).

Хосе Пинера завършва икономика през 1970 г. в Католическия университет в Чили, който по това време е тясно свързан с Департамента по икономика на университета в Чикаго. През 1974 година получава докторска степен в областта на икономиката от Харвардския университет.

През 1975 година Хосе Пинера се завръща в Чили и започва да преподава в Католическия университет. Той е автор на осем книги (някои от тях преведени на английски, немски, полски и корейски) и стотици есета и статии за Wall Street Journal, Washington Post, New York Times, Foreign Affairs, Wired и др.

Другите за Хосе Пинера

„Хосе Пинера е световният еквивалент на Пласидо Доминго в областта на пенсионните системи. Грабнете, молете се, вземете на заем или откраднете билет за да го чуете на живо"

Бил Джеймисън

Редактор икономика, London Sunday Telegraph