"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 27.01.2023

Остават дни до разпускането на 48-ото Народно събрание. Над три месеца политиците тупкаха топката и обясняваха как полагат неимоверни усилия за съставяне на правителство. В шеги и закачки, политическа реторика и консултации изборите бяха избутани за началото на април, като вече едва ли не по навик започнахме новата година без бюджет. Също по навик и стара традиция, когато до пленарна зала стигнат текстове, които касаят неограничената власт на главния прокурор, настава олелия и започват съвсем ясно да се виждат разграничителните линии, който ни въртят в една и съща центрофуга от близо 10 години. И всички, разбира се, изведнъж се разбързаха и взеха да обясняват как няма време и трябва спешно да се случат други неща.

Туризмът и градският живот в София забравиха за пандемията и вече отчитат рекорди

Петър Ганев / 27.01.2023
Днес беше публикуван новият „Икономически и инвестиционен профил на София” (2022 г.), изготвен от ИПИ за Столичната агенция за инвестиции (СОАПИ). Профилът показва бурното развитие на София след пандемията, като брутният вътрешен продукт на столицата достига над 59 млрд. лв. през 2021 г. София концентрира над половината от брутната добавена стойност на услугите в националната икономика, а в дигиталния сектор делът на столицата доближава 90%. Един от особено интересните моменти в новия профил на София е възстановяването на туризма и градския живот след пандемията. На графиката по-долу може да се видят реализираните нощувки в София по месеци за периода 2019-2022 г.

Възстановяването през 2021 г. пренареди класацията на областните икономики

Адриан Николов / 27.01.2023
Икономиката на столицата остава най-голямата сред областите в страната, като формира 43% от общия размер на произведения БВП в България, на фона на 7,4% в Пловдив и 6% във Варна. Най-малки пък остават икономиките на Видин, Силистра и Смолян. В номинално изражение, БВП на София надхвърля 59 милиарда лева, а Пловдив е единствената друга област с БВП над 10 милиард лева, въпреки че в близко бъдеще и Варна вероятно ще се включи в тази група.

Индекс на човешка свобода 2022: пандемията ограничава свободата

Зорница Славова / 27.01.2023
Позицията на България в индекса като цяло не се подобрява и данните за над десетилетие още веднъж потвърждават проблемите в съблюдаването на индивидуалната и икономическата свобода, които са причина и за потискане на растежа доходите в страната. Основни слабости и ограничения за гражданите и бизнеса остават функционирането и независимостта на съдебната система, регулациите и разходите на правителството.