Събития

Покана: (Без)Алтернативен бюджет за 2023 г. на ИПИ - 12 декември 2022

(Без)Алтернативен бюджет за 2023 г. на ИПИ

12 декември 2022 г.

Launchee, ЦУМ, бул. „Мария Луиза“ № 2

Онлайн във Facebook

 

През 2004 г. Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи първия си „Алтернативен бюджет“, като оттогава вече 18 години предлагаме бюджетна рамка с ниски данъци и по-ефективни разходи, смели реформи и по-малка намеса на държавата.

Както и през настоящата година, за втори път България ще започне новата година без бюджетни закони, представени от редовно правителство и приети с парламентарно мнозинство. Това създава редица рискове в и без това динамичната глобална ситуация. Резултатът от тези развития е отказ от промяна в неефективни и раздути разходни политики, стопиране на работата на администрацията по реформи в големите публични сектори, невъзможност за средносрочно планиране и капиталово бюджетиране. Успоредно с това няма ясен политически ангажимент по изпълнението на реформи и мерки, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост. Липсата на бюджетна рамка, или поставянето за сериозно обсъждане на такава с рекордни и дори немислими дефицити, ще постави под съмнение готовността на страната за приемане на еврото, а в по-непосредствен план – ще застраши способността за емисия на дълг и ще наложи висока (лихвена) цена на финансирането.

В тази ситуация, и започвайки от „празен лист“, екипът на ИПИ е готов да предложи важните параметри на фискална политика, които трябва да са основа на бюджетната рамка за 2023 г. и следващите две години независимо от политическата ситуация – рамка, която ще подкрепя икономическия растеж чрез по-ефективни разходи, ниски данъци и свиване на дефицита.

Целта на дискусията е да бъдат представени предложенията на ИПИ, но и да бъдат чути мнения на експерти, познаващи и анализиращи бюджетния процес и макроикономическите предизвикателства пред България.

 

14,00 – 14,15

Въвеждаща презентация от ИПИ: Котви на (без)Алтернативния бюджет за 2023

Петя Георгиева, Петър Ганев, Лъчезар Богданов, ИПИ

 

14,15 – 15,10

Панел 1: Повратна точка: Фискална политика в условие на политическа нестабилност и голяма неопределеност

Атанас Пеканов, Симеон Дянков, Красен Станчев

модератор - Лъчезар Богданов

 

15,15 – 16,00

Панел 2: Липсващият бюджет: Възможен ли е балансът между данъчната стабилност и фискалните правила от една страна и увеличените социални разходи, публичните инвестиции и политиките за отключване на потенциала от друга?

Георги Ангелов, Любомир Дацов, Мартин Димитров

модератор - Петър Ганев

 

Събитието се осъществява в партньорство с Фондация за свободата „Фридрих Науман”.