IME
Състоянието на БДЖ – по-зле, отколкото изглежда
Георги Вулджев / 05.08.2016
Нетната печалба след данъци значително се повишава и в двете дружества, но най-голям принос за това има не толкова някакво подобрение в ефективността на оперативната им дейност, колкото промените в счетоводната политика и преоценката на определени активи.
Съветът на Европа проспива една бързоразвиваща се диктатура
Любомир Авджийски / 05.08.2016
Очевидно е, че европейските институции действат въз основа на страха, породен от потенциалната опасност от бежанска вълна към Европа, ако Турция спре да спазва споразумението от 18 март тази година. Но този страх не може да оправдае липсата на адекватни позиции и мерки спрямо пълноправен член на Съвета на Европа, каквато е турската страна.
Европейският съюз и дилемата на затворника
Красен Станчев / 05.08.2016
В България дори хора, които преподават дилемата на затворника в университетите, проявяват пълно неразбиране на случилото се. Такава дилетантщина обаче е типична за целия дебат по повод бъдещето на съюза.
Цената на "замразената" пенсионна реформа
Николай Славков*, Десислава Николова / 05.08.2016
Отчетите на НОИ ясно показват цената на грешните стъпки в пенсионната система само през последните 2 години и половина. Предвид огромното финансово измерение на държавната пенсионна система, дори и най-малката стъпка „накриво” носи последствия за десетки и стотици милиони.
Високият излишък е като „безплатните” пари
Калоян Стайков / 05.08.2016
Консолидираният бюджет продължава да отчита рекордни излишъци и през юни, но изпълнението му потвърждава притесненията от предходния месец за забавяне на вътрешното търсене.