IME
Съдебната система: исканията за пари растат, докато работата намалява
ИПИ / 29.10.2015
Разминаванията между ВСС, Парламента и правителството на тема бюджет на съдебната система не са от скоро. Фактите показват, че има нещо сбъркано в исканията за повече пари от съдебната система. Още повече – без ясен график за реформи, които да повишат реално заплащането на магистратите и да орежат ненужните структури. Затова - бързи реформи, веднага.
Дебатът за прокуратурата е отворен
Любомир Авджийски / 23.10.2015
След повече от 65 години е възможно да има парламентарен дебат за модела на прокуратурата, която все още действа по съветски образец. Крайно време е Парламентът да направи пълна ревизия на тази институция, която отдавна е загубила доверието на обществото и все повече се свързва с политическа и икономическа саморазправа – нещо, което не заслужават нито стотиците честни и професионално работещи прокурори, нито данъкоплатците.
Данък "кьорфишек"?
Петър Ганев / 23.10.2015
Вече повече от два месеца в общественото пространство усилено се коментира идеята за въвеждането на данък "вредни храни". През последните дни идеята беше официално представена и нормално, вече всички говорят за нея. Усещането за кьорфишек обаче е изключително силно.
Конкурс за стажанти в ИПИ за периода ноември 2015 - януари 2016
23.10.2015
Период на стажа: 02 ноември 2015 г. - 29 януари 2016 г.
Ден след изборите е предложена актуализация на Бюджет 2015
ИПИ / 26.10.2015
Нови разходи в централната власт за 390 млн. лв. - предимно за персонал в силовите министерства
Министерството на финансите срещу ВСС
ИПИ / 26.10.2015
Министерство на финансите предлага нови правила за определяне/измение на възнагражденията на съдиите, прокурорите и следователите. Поведението на МФ и ВСС, обаче, засега говори повече за нежелание за диалог и разбиране, отколкото на добронамерен опит за разрешаване на проблемите в правосъдието.
Принципната позиция на министъра за МОД засяга 5 от 85 икономически дейности
Калоян Стайков / 23.10.2015
Няма нищо принципно в това взаимоотношенията между мен и моя работодател да зависят от договорка между работодателска организация, в която не членува работодателят ми, и синдикална организация, в която не членувам аз. Ако една фирма се справя добре и може да си позволи по-висок МОД, а друга – не, защо и двете се поставят под един знаменател?