IME
2015: До 2 май работим за правителството, все повече остава за отработване
09.01.2015
През настоящата 2015 г. ще работим до 2-ри май за да си платим данъците към държавата. Образно казано това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си. Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.
Eврото и Гърция: вероятни въздействия върху България
Красен Станчев / 09.01.2015
Страната ще остане слабо засегната от външни шокове, а спадът на цените на горивата ще има положителни стопански и дори политически ефекти.
Време за приватизация
Калоян Стайков / 09.01.2015
След няколко години на застой, почти тотален отказ от приватизация и дори идеи за национализация на фирми като „Рамотекс” и „Химко”, продажбата на някои държавни активи се е превърнала в приоритет за новия министър на икономиката. Когато се говори за приватизация, обикновено изскачат два аргумента против. Първият е, че държавата „вече няма какво да приватизира”, а вторият е, че държавните активи се обезценяват след 2008 г., което прави продажбата им неатрактивна. На пръв поглед това звучи логично, но ако човек се замисли малко, бързо ще осъзнае, че са безпочвени.
Видео: Красен Станчев за предприемача по време на социализма
09.01.2015
Видео от поредицата "Производителят на възможности"
Каква година изпратихме и каква започва?
Десислава Николова / 09.01.2015
2014 –та ще бъде запомнена от икономистите с издънения бюджет, фалита на КТБ, дефлацията и понижения рейтинг на България от S&P до „боклук” след 10 години на инвестиционен клас рейтинг. По-голямата част от годината беше доминирана и от политическа несигурност, която повлия на цялостния бизнес климат в страната.
По-високи зимни сметки за ток? – Не.
Калоян Стайков / 09.01.2015
Преди някой потребител да възроптае срещу високата си сметка, първо трябва да се увери, че това не се дължи на по-висока консумация. Нека не забравяме, че температурите изведнъж паднаха в последната седмица на декември, което води до по-високо потребление с между 8% и 10%, и се задържаха на много ниски нива през първите две седмици на януари. Ако потреблението на клиентите е сходно, то сметките е нормално да са по-високи заради увеличението на цената от началото на октомври 2014 г.
Санирането на панелките стана национална кауза
Зорница Славова / 09.01.2015
Санирането на жилищата на гражданите не трябва да е национална кауза, а държавата и нейните данъкоплатци не са съсобственици на частните жилища в панелките, за да наливат огромен ресурс в тяхното поддържане и то по съмнителни канали и с изпълнители, които са избрани по дискриминационни изисквания.