IME
Развитие и неравенство на местно ниво
Петър Ганев / 25.04.2014
Данните за бедността и неравенството на регионално ниво в страната невинаги привличат внимание, макар да водят до интересни наблюдения. Знае се, че всеки пети българин попада под линията на бедността, но регионалните различия често се пренебрегват – например във Видин и в Сливен на практика всеки трети е под линията на бедността.
Още пари за заетост през 2014 г.
Зoрница Манолова / 25.04.2014
Редица документи през годините показват, че ефектите на субсидираната заетост са краткосрочни и прекомерно скъпи. Останалите държави в ЕС наблягат на пасивни политики на пазара на труда, докато България разчита изключително много на активни.
Покана: Free Market Road Show @Sofia 2014
25.04.2014
За втора поредна година Free Market Road Show ще има спирка в България. Събитието в София ще се проведе на 9 май 2014 г.
Дискусия „Либералният поглед към Европа”
25.04.2014
На 22 април 2014 г. ИПИ и Фондация за свободата „Фридрих Науман”, със съдействието на Либертарианския клуб към СУ, проведоха дискусия в Ректората на СУ на тема „Либералният поглед към Европа: визията за свободно общество и предизвикателствата на бюрокрацията, фискалните трансфери, общата валута и мира”.
Маските падат
Николай Вълканов / 25.04.2014
С всеки следващ недомислен ход правителството създава все повече напрежение в сектор „Тютюн”. С последното решение за разпределението на 100-те милиона лева национални доплащания маските окончателно паднаха. Единствената функция на средствата, отделени за тютюнопроизводителите, е социална, а крайната цел на занятието – чисто политическа.
Конкурс за стажанти в ИПИ за периода май - юли 2014
25.04.2014
ИПИ обявява вторият за 2014 г. конкурс за стажанти.
Анализ на ефектите от навлизането на модерната търговия на пазара на храни и напитки в България
25.04.2014
Негативните ефекти от присъствието на модерната търговия в България изглеждат силно преувеличени. Мит се оказват твърденията, че големите вериги не плащат данъци. Не бива да се пренебрегва и ефектът от изсветляване на част от търговията с храни и напитки, за което трудно може да се намери друга причина освен навлизането на веригите за модерна търговия.