IME
Да погледнем тютюна в очите
Николай Вълканов / 10.01.2014
Държавата или по-точно една партия изпитва силно желание да си върне контрола върху пазара на тютюн и бъдещето на хората, заети с тази дейност. Създаването на регистър на изкупвачите с конкретни изисквания създава възможности за корупционен натиск, ще ограничи конкуренцията, а това неминуемо ще доведе до по-ниски цени. Същото важи и за нелепата идея за държавни оценители, които да се месят в търговските отношения между производителите и изкупвачите. А връщането на минималните изкупни цени просто няма как да се случи в рамките на ЕС.
Дълговете на държавни фирми растат с близо 3 млрд. лева от 2010 насам
Десислава Николова / 10.01.2014
Задълженията на държавните компании са нараснали с 2,85 млрд. лева или с 46% за периода от края на 2009 година до средата на 2013 година. Защо проблемът с дълговете остава встрани от общественото внимание, при положение, че в крайна сметка дълговете на държавните фирми се плащат не е от някого другиго, а от данъкоплатците, било то рано или късно?
Гражданите и медиите уплашиха държавата
Явор Алексиев / 10.01.2014
Българската политическа класа като цяло е анахронична и мързелива. Тя не е научена да работи под обществен натиск. Текстът на чл. 146 от новия Наказателен кодекс показва ясно едно – гражданите плашат държавата. Седем милиона чифта очи идват на властта в повече. Констатацията сама по себе си е радваща.
Дългосрочни икономически въздействия от намаляването на имиграцията*
Борислав Тончев* / 10.01.2014
Все по-често в богатите държави се влагат много усилия за ограничаване на имиграцията. В доклад, изготвен от Катерина Лисенкова, „The long-term economic impacts of reducing migration” се изследва проблемът с ограничаването на имиграцията към тези напреднали застаряващи икономики и какви отражения може да даде това.
Матрица за разправа с несътрудничещи на правителството неправителствени организации
Красен Станчев / 10.01.2014
Правителството и държавните органи предприемат толкова много тревожни инициативи на ден, че гражданите и техните организации не могат не могат да реагират навреме, дори когато са пряко заинтересовани и потенциално засегнати от дадено деяние или начинание. Още по-малка е вероятността те да бъдат чути, защото към времето на реакцията всички са забравили предишната идиотия и коментират следващата.
Дран, дран, недодран ... електроенергиен сектор
Калоян Стайков / 10.01.2014
Нова година, ново поевтиняване на цената на електроенергията. „Така им се пада”, ще кажат много потребители, „на чуждестранните монополисти (електроразпределителни дружества), които източват страната”. И на американските ТЕЦ-ове (Мини Марица изток 1 и 3). И на фотоволтаичните централи. И на кой ли още не. „Народните врагове” в сектора се увеличиха драматично през последните години, което гарантира безапелационната победа на популизма над здравия разум.
Конкурс за стажанти в ИПИ за периода февруари - април 2014
10.01.2014
Какво предлагаме по време на стажа: - Работа в офиса на ИПИ; - Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на екипа от икономисти за извършване на проучвания, участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора; - Препоръка при успешно завършване на стажа; - Безплатно членство за една година за Икономическата библиотека на ИПИ и БМА