IME
Как да разбираме сделката между Янукович и Путин
Красен Станчев / 20.12.2013
Няма съмнение, че една от причините за отлагането на стопанската интеграцията на Украйна с ЕС са страховете на президента Янукович. Президентът е под обществен натиск и (както например правителството в България) ще се опитва следващите дванадесет месеца да купува народната любов с повече субсидии, нищо че част от тях (енергийните) са за сметка на Газпром. Президентът на Русия може да предпочете да не се държи като нормален кредитор.
Засега няма поводи за ръст на цените на зърното през 2014 г.
Николай Вълканов / 20.12.2013
Възможно е цената на слънчогледа да се покачи леко в началото на 2014 г., движена от засиленото търсене, но след това ще се успокои и вероятно ще се понижи в последните месеци на пазарната 2013/14 г. заради очакваните добри данни за масления комплекс в света.
Разходите за пенсии – все по-голяма част от държавните разходи в ОИСР
Борислав Тончев* / 20.12.2013
Доклад на ОИСР за пореден път доказва нуждата от реформи, които трябва да бъдат предприети в България, и които в много държави от ОИСР отдавна са направени.
ИПИ получи награда от Информационния портал за НПО
20.12.2013
Институтът за втора поредна година получава отличие за активното си публикуване в Информационният портал за НПО.
Корпоративните кредити преди и след кризата. Очаквания за 2014.
20.12.2013
Съвместен тримесечен икономически анализ на Пощенска банка и Институтът за пазарна икономика | Следващата година се очаква да бъде относително по-благоприятна за износно ориентираните сектори и най-вече браншовете на преработващата промишленост. Секторите, свързани с усвояването на европейски средства - селско стопанство, бизнес услуги, ВиК инженерно строителство – също се очаква да продължат да бележат по-добри от средните темпове на растеж. Фирми от тези сектори най-вероятно ще бъдат и сред основните клиенти на корпоративни кредити през 2014 година.
Отново ще наливаме милиони за безсмислен труд ... този път младежки
Зорница Славова / 20.12.2013
Новият план за пореден път илюстрира отказа на държавата да осъзнае, че дългосрочно повишаване на заетостта във всички възрастови групи може да се създаде само от реалния сектор.
Пенсионни сметки без кръчмар*
Калоян Стайков / 20.12.2013
Пенсионната система от години се нуждае от цялостна реформа, но вместо това първото нещо, което прави настоящото правителство, е да я дестабилизира допълнително. Би било чудесно, ако хората можеха да се пенсионират млади и да получават високи пенсии, но това не е възможно в сегашната система.