IME
Оптимистични данни и мрачни нагласи за пазара на труда
Явор Алексиев / 23.08.2013
Резултатите от проведено от ИПИ социологическо проучване за целите на изследването „Регионални профили: показатели за развитие 2013”, не дават особено добри индикации за развитието на пазара на труда в страната през следващите 12 месеца.
БЕХ и достъпа до информация за енергетиката
Красен Станчев / 23.08.2013
Ако докладът на HSBC бъде предоставен, той няма да добави нищо ново в картината и най-вероятно ще се използва за извличане на аргументи както "за", така и "против" възстановяването на проекта АЕЦ "Белене". Методиката на HSBC е приложима, но политически коректна. Затова информацията може да бъде обърната в различна посока.
Има ли кой да отглежда децата ни?
Димитрия Гавалюгова* / 23.08.2013
Аргументите за запазване на продължителността на отпуска по майчинство, стимулираща майките да стоят далеч от пазара на труда с години, не са никак убедителни. Крайно време е въпросът кой и как може да отглежда децата ни да бъде разгледан не само от политическа, но и от икономическа гледна точка.
Конкурентният пазар в здравеопазването - следващата революция*
23.08.2013
Серия от изследвания показват, че здравноосигурителната система, както и самите лечебни заведения, могат да функционират много по-ефективно в конкурентна среда, а качеството на предлаганите от тях услуги може да се подобри.
Обществени поръчки за хората с увреждания
Зорница Славова / 23.08.2013
Възлагането на обществени поръчки е търсене на най-добрата оферта за извършване на дадена работа най-качествено и на най-ниска цена. Това не е и не трябва да бъде програма за заетост на хора с увреждания или социална помощ на нуждаещите се.
Изучаване на общественото мнение или оценка на законите?
Петър Ганев / 23.08.2013
Изучаването на общественото мнение е сфера, която съвсем не е резервирана за държавата и отдавна е доминирана от многото частни играчи на пазара. Съвсем друга е историята с оценката на законите, която не е просто някаква нова функция на държавата, а на практика е част от законодателния процес.
Не се очакват резки колебания на цените на основните зърнени култури
Николай Вълканов / 23.08.2013
Има основания да се смята, че низходящият тренд при цените на зърнените култури е близо до дъното и те ще се стабилизират на нива, близки до сегашните.