IME
Актуализация на бюджета: 200 млн. лева повече разходи, но за какво?
Десислава Николова / 19.07.2013
Нуждата от актуализация на бюджета за 2013 не е аргументирана убедително и поражда изключително много съмнения за това как и за какво точно ще бъдат харчени допълнителните 200 млн. лева. Относително малките числа, с които се променят както приходната, така и разходната част на бюджета, навеждат на мисълта, че тази ревизия можеше да бъде избегната при добра воля от страна на управляващите.
Най-сетне малко разум в земеделието
Николай Вълканов / 19.07.2013
Въпреки ширещия се популизъм и липсата на особен разум в действията на новата администрация, лъч надежда все пак има. Наскоро от сайта за обществени консултации www.strategy.bg стана ясно, че се готвят промени в няколко закона, регулиращи различни аспекти на селското стопанство. Всички те са насочени към олекотяване на бизнеса от ненужни изисквания и заслужават да бъдат поощрени.
Конкурс за стажанти в ИПИ за периода август - октомври 2013
19.07.2013
ИПИ обявява конкурс за стажанти за периода 5 август - 31 октомври 2013 г. Крайният срок за кандидатстване е 23 юли 2013 г. Интервютата с одобрените кандидати ще се проведат на 24 и 26 юли 2013 г.
ИПИ обявява конкурс за кратко видео на тема „Предприемачът като откривател”
19.07.2013
Конкурсът е насочен към младите, като участниците трябва да са на възраст 15-28 години. Участниците имат пълна свобода по отношение качеството, съдържанието и посланието на видеото – забавно, провокативно, поучително. Победителите ще бъдат избрани от авторитетно жури, а наградите ще бъдат раздадени на събитие в края на годината. Крайният срок е 30 септември.
Младежката безработица – мит за милиони
Явор Алексиев / 19.07.2013
През последните години стана практика медиите и управляващите да стряскат народа със заглавия и изявления тип „всеки трети младеж е без работа”. Това е следствие от некоректно интерпретиране на коефициента на младежка безработица и явно неразбиране на проблемите, пред които са изправени младите хора на пазара на труда.
Приключенията на Незнайко в българската енергетика
Калоян Стайков / 19.07.2013
Ако приключенията на Незнайко в Слънчевия град може да се каже, че имат щастлив край, то ситуацията в електроенергетиката в България изглежда повече като ужас без край. Все още няма еднозначен отговор кое е по-важно за икономиката като цяло – износът на електроенергия или осигуряването на евтина електроенергия за вътрешно ползване от домакинства и предприятия.
Цените на зърното очаквано потънаха. Изгледи за поскъпване засега няма
Николай Вълканов / 19.07.2013
Очакваната реколта при слънчогледа и рапицата ще окажат натиск на цените надолу с минимум 20% спрямо миналогодишните. И тази година изглежда стратегията на изчакване няма да бъде печеливша и най-сигурни приходи ще имат продалите по време на жътва.