IME
Не е нужна актуализация на бюджета, а овладяване на разходите
Десислава Николова / 05.07.2013
Бюджетното изпълнение до момента показва, че проблемът е изцяло в разходната част. Харчи се по-бързо от планираното. При една такава ситуация най-логичното решение е да се надянат юзди на разходите, а не да се търси лесното решение за ревизия на бюджета и завишаване на дефицита. Всичко останало е популизъм и заиграване с едно от малкото поводи за гордост на страната ни – стабилни публични финанси.
България – печеливш или губещ от новата ОСП?
Николай Вълканов / 05.07.2013
Категорично лошата новина за България е намаляването с близо 20% на средствата, които ще получи по ІІ стълб, или Програма за развитие на селските райони. Може да се каже, че по тази линия европейските средства за земеделие се разпределяха малко по-смислено и ефективно на базата на конкретни проекти и постигнати резултати.
Безработица и свободни работни места: къде се намира България?
Димитрия Гавалюгова* / 05.07.2013
Усилията за увеличаване на гъвкавостта на пазара на труда са безспорно необходими и са основна предпоставка за неутрализирането на негативните икономически влияния в дългосрочен план. Но това, което не трябва да се пренебрегва, е фактът, че преди всичко е необходимо създаването на нови работни места, които да бъдат запълнени, а опитът сочи, че тези нови места съпътстват икономическия растеж.
Фотоконкурс на тема „ЧетенеТо е ...”
05.07.2013
Предвижда се до края на годината отличените творби да бъдат включени в албум, а авторите има да получат едногодишен безплатен абонамент за Икономическата библиотека.
Източниците на египетската криза
05.07.2013
Какво изведе 17 милиона египтяни на площадите из цялата страна и накара 22 милиона да подпишат петиция за отстраняване на президента Мохамед Морси? Причините за този смут се коренят в икономическите и политически провали на администрацията на Морси - провали, които произхождат от липсата на зачитане на индивидуалната свобода, включително икономическата такава, която е неотменен източник на просперитет.
Крачка назад в пенсионната реформа
Петър Кръстев* / 05.07.2013
Не са нужни малки побутвания тук и там, а основно подобрение на цялата социално осигурителна система. Реформите не трябва да се ограничават само до фонд „Пенсии”. И със сигурност правителството не трябва да прави стъпки назад в тази сфера.
Конкурс за стажанти в ИПИ за периода август - октомври 2013
05.07.2013
ИПИ обявява конкурс за стажанти за периода 5 август - 31 октомври 2013 г. Крайният срок за кандидатстване е 23 юли 2013 г. Интервютата с одобрените кандидати ще се проведат на 24 и 26 юли 2013 г.
Спасяването на ВМЗ: епизод втори
Десислава Николова / 05.07.2013
Това, което виждаме в момента с операцията по ВМЗ-Сопот, е, че вместо тези 27,5 млн. лева да се прехвърлят на държавата под формата на дивидент и така да генерират приход в бюджета, те потъват във финансовата пропаст на Вазовските машиностроителни заводи.
ИПИ обявява конкурс за кратко видео на тема „Предприемачът като откривател”
05.07.2013
Конкурсът е насочен към младите, като участниците трябва да са на възраст 15-28 години. Участниците имат пълна свобода по отношение качеството, съдържанието и посланието на видеото – забавно, провокативно, поучително. Победителите ще бъдат избрани от авторитетно жури, а наградите ще бъдат раздадени на събитие в края на годината. Крайният срок е 30 септември.